היוון בעת פרישה מצה"ל האם כדאי לפורש להוון או לא ?התשובה אינה פשוטה אלא נבחנת במספר מרכיבים-במאמר זה נסקור את רובם , כיום יש לרוב הפורשים מצה"ל להוון ל6 שנים, ל10 שנים ולכל החיים,עם השנים ירד בהדרגה כמות הזכאים להוון ל10 שנים וההיוון יתייצב על היוון ל6 שנים בלבד כנהוג בשירות המדינה, את ההפרש יוכל הפורש (יליד 1962 והלאה) לקבל כהלוואה בריבית בנקאית שבימים של כתיבת שורות אלה הינה נמוכה אף מ3 אחוז אותו משלם פורש יליד 1961 ומטה.
למה להוון
1.סגירת חובות /התחייבויות ,במקרים אלה של חובות עליהם אתה משלם ריבית אפקטיבית גבוהה מ3% לשנה ,אתה יכול יכול לקחת את סכום כספי הפרישה או חלקו ולהקטין את ההחזר החודשי אותו משלם לדוגמא למשכנתא (בדרך כלל אתה גם משלם ריבית גבוהה מ3% וגם ריבית ,ביטוח מבנה וביטוח חיים ל2 בני הזוג.
2.מיסוי:המיסוי החודשי על הגימלה מתעלם מסכום ההיוון והפורש משלם מס רק על יתרת הקצבה ברוטו, (במצטבר מס הכנסה+מס בריאות+ביטוח לאומי מסתכם ב סכום לא מבוטל)
3.במקרה (חס וחלילה) של מוות לאחר הפרישה וביצוע היוון,המשפחה תזוכה בגימלה חודשית מלאה בהתעלם מהסכום שכבר הוון (60% לבן/בת זוג לימי חייו +10% לכל ילד עד בגרותו) ממש גלגל הצלה למשפחה שפתאום מאבדת את האב,או האם.
4.בעלי שכר גבוה במיוחד,במקרה של קצונה בכירה שווה לשקול גם היוון לכל החיים ועל כך יש להיוועץ ביועץ מוסמך.
5.זכאות לאבטלה, פורשים זכאים לדמי אבטלה אבל רק להשלמה של הפער בין תעריף ביטוח לאומי לגובה הגימלה הצבאית, כלומר ככל שגובה הגימלה הצבאית יהיה נמוך כך יגבר הסיכוי לקבל השלמה לקצבת דמי אבטלה (במקרה זה מדובר בעיקר בבעלי משכורת קובעת לא גבוהה במיוחד) לכן היוון מגדיל את הסיכוי להימנות בקטגוריה זו , נתון חשוב במיוחד בתקופות של אי העסקה ומעבר בין תפקידים בקריירה שניה
למה לא להוון (או לפחות במה להתחשב בהחלטה שלא להוון)
1. משמעת עצמית, הפורש חייב להיות מודע למשמעת העצמית שלו והיכולת לשמור עצמו מכניסה ל"מלכודת דבש" ומפיתויים של כאשר לפתע נופל לידו סכום מזומן גדול. אם אתה מודע לחולשתך יכול לעמוד בפיתוי זה-פשוט אל תהוון.
2. סיכון של עלייה בשכר,לאחר ביצוע ההיוון כל עליה בשכר מעלה את החלק היחסי של התשלום החודשי בהתאם לעלייה, לדוגמא עלייה של 2% בשכר מעלה אומנם את הקובעת אבל מגדילה את "החוב" שעליך להחזיר ולכן גם את סכום הנטו שנכנס לבנק.נכון שבעשור זה אין העלאות שכר משמעותית ואינפלציה מסחררת אבל הכלכלה לרוב מושפעת גם מתהליכים חיצוניים שאין לך שליטה עליהם.לכן כדאי להיות לפחות מודעים לכך.
3. "קנסות" בתשלומים נלווים-בהיוון עם הפרישה,הפורש מוותר על 25% משכרו וגם על אחוז זהה בהטבות החד פעמיות וזה שווה המון (נתון זה אינו מופיע בחישובים אותם מחלק מינהל פרישה) לדוגמא: קצובת נופש,ביגוד וכדומה,את המחירים לכל בחירה תוכל לבדוק במחשבון עזר להיוון באתר.מחשבון זה נותן חיווי מדוייק לנושא זה אך אינו לוקח בחשבון מרכיבים אקטוארים נוספים ליליד 1962 ומעלה יתרון כי החלק של ההלוואה המשלימה להיוון אינו כולל את הפסד התשלומיים החד פעמיים, כלומר 4 שנות משכורת הם מקבלים את ההטבות החד פעמיות במלואן.
4. מיסוי ודמי ניהול של כספים-במידה וכספי הפרישה הולכים להשקעות בשוק ההון יש לזכור כי הנך משלם דמי ניהול ומיסוי על רווחים ולא הכל ממש מגיע לכיסך.
5. לא ניתן לשינוי,החלטת! היוונת! אין דרך להחזיר את הסכום או חלקו.
6. ילידי 1975 והלאה שאין להם די שנות רמת פעילות א אינם זכאים להיוון פטור, לכן לרו מומלץ להם להוון 1% ולשקול במקום הלוואה משלימת היוון.
עיתוי ההיוון
1.כידוע היוון ניתן לבצע עד סוף שנת מס השנייה ברצף מיום השחרור או חלק ממנה (לדוגמא פורש באפריל 18 יוכל להוון עד נובמבר 2019) תשומת לב כי ההיוון הינו בתחיל דצמבר טרם גזירת השכר ולכן יש להודיע מבעוד מועד על הכוונה להוון,(מינהל פרישה מתזכר בתלוש שכר של חודש נובמבר לפני).
2. תוספת יוקר במידה וידוע לך כי עומדת להתקבל או להיות מאושרת תוספת יוקר או העלאת שכר עד תום חלון הזמן שלך להוון שווה לעכב את ביצוע ההיוון ועל ידי כך למקסם את הזכאות.
3. מקדמים,בכל מחצית השנה מחילים על הקצבה מקדם גיל המקטין את הקיצבה עצמה,המידה והינך מחליט לעכב את המשיכה (לדוגמא בגלל תוספת יוקר צפויה)אתה כביכול מפסיד מעט אבל הסדרי גודל לדעתינו אינם משמעותיים באופן יחסי למכפלה של תוספת היוקר כפול 12 משכורות המחושבות לפיצויים)
4. נשים נשואות- במעמד של גמלאית נשואה לא עובדת ,את זכאית להטבת מס בביטוח לאומי וביטוח בריאות. לכן אם הינך מתחילה לעבוד שווה לבחות תזמון ההיוון טרם הפיכתך למעמד שכירה /עצמאית.
5. עיתוי הפניה למת"ש לביצוע היוון- יש לזכור כי תשלום ההיוון מתבצע בשכר דצמבר ,עבורו מתבצעת "גזירה" בנובמבר, לכן את הבקשה רצוי להעביר לא יאוחר מ10 בנובמבר של שנת המס שהניה בה הינך צריך להוון.
מטרת היוון
מטרת היוון + הלוואה משלימת היוון הינה לתת מענה לצרכים אישיים כתוצאה מהפרישה. לכן יש לתכנן נכון את הכספים ,למקרים של פדיון משכתנא או דיור נכון ליעד את כספי הפיצויים ואילו את כספי ההיוון ומשלימת היוון לייעד לצרכים אישיים ולציין בגוף הבקשה "לצרכים אישים". אחרת הבנק יתקשה/לא יכול לאשר לך את ההיוון והלוואה.
פריסת מס
פריסת מס הינה הטבה של "דחיית קץ" מעין מסלול תשלומים לחוב למדינה,יש צדדים לכאן ולשם בהחלטה אם לבחור בפריסת מס על כספי פרישה ל6 שנים אבל יש לזכור מספר נקודות חשובות:
1.אם אתה הולך להיות עצמאי או בן/בת זוגך כבר עצמאי במילא את מחוייב בדוח שנתי – כך שכדאי לבצע זאת.
2.בשנים האחרונות יש מגמה של ירידה והקלות בגובה המס השולי כך שייתכן שכל שנה תידרש לשלם פחות ופחות וכך תחסוך כסף.
3."סימון" במס הכנסה…יש הטוענים שאינם רוצים "עסק" עם רשות המיסים אבל כיום כמעט כל המידע גלוי לכולם ובפרט אם אי פעם אתה או בן/בת זוגתך ביקשתם החזר מיסוי כלשהו מייד נפתח לך חיווי של נישום ולכן אין ערך של ממש בטענה זו.
סקירה זו מוגשת לנוחות הגולשים כשירות ממערכת האתר אך אינה חוות דעת מקצועית, המידע תוקף מקצועית על ידי רואה חשבון יוסי סרנגה לשעבר רמ"ד חישובים במינהל פרישה צה"ל , (ספק מנהל הפרישה בצה"ל)
פנה להיוועצות עם רואי חשבון סרנגה בוואצ'ר מנהל הפרישה