קבלת החלטות בבחירת קריירה חדשה

האימון האישי ממוקד הקריירה – מודל הלקמוס לבחירה נכונה של קריירה מקצועית חדשה

יגאל (שם בדוי) חיכה לפרישה בכיליון עיניים. אחרי 24 שנות קבע, רובם בתפקידי שטח מפרכים, הוא שמח על ההזדמנות להחליף קריירה באמצע החיים, לצאת לחיים האזרחיים ולהיות קצת יותר עם האישה והילדים. אבל תחושת השמחה הייתה מהולה בחשש גדול. בשנים אלה הוא התמחה במקצועות צבאיים ייחודיים שאינם קיימים בשוק העבודה הפרטי. אז למה ולמי בדיוק יוכל להציע את מרכולתו? אנשים מסביבו אמרו לו שהכל פתוח בפניו. הוא הסכים איתם, אבל הוא הרגיש שהכל פתוח יותר מידי. במסגרת הצבאית הוא הכיר את האנשים והכיר את הכללים. בשוק האזרחי לא רק שאין לא מקצוע מוכר וברור, אלא שהוא נדרש להלך בזירה לא מוכרת בעלת כללי משחק שונים ושהוא אנונימי לרוב המשתתפים בו…..

יציאה לפרישה באמצע החיים מחזירה אותנו בבת אחת אל התלבטויות ותהיות שמאפיינות את המשתחררים מהצבא לאחר השירות החובה , ועוסקות בשאלות יסוד של "מי אני ?" ו"מה אני רוצה לעשות ?". אך בעוד שבגיל 20 אנו חשים שיש לנו את מלוא הזמן והלגיטימציה (האישית והסביבתית) להתחיל בתהליך של חיפוש עצמי , בגיל 43, עם למעלה מ-20 שנות עשייה משמעותית זה בכלל לא פשוט. ורבים מאיתנו מרגישים שאנו מדרשים לקבל החלטות קשות בתנאי אי וודאות גדולים…. חברים טובים אמרו שהם מקנאים בו – שהוא יכול לשבת עכשיו "רגל על רגל" ולא להיות לחוץ לחפש משהו אחר כי הפנסיה שלו כבר משולמת. אבל זה לא מדוייק – הירידה הפתאומית בהכנסות מורגשת ובכלל מה זה לשבת בבית ? האישה והילדים יוצאים לעבודה וללימודים וממשיכים בשגרת יומם ומה איתו ?…. הוא לא רגיל להיות בסטטוס של "לא פעיל"., לקום בלי מטרה ובלי תחושה ברורה ומוגדרת של צורך, ערך ונחיצות…

חבר הסב את תשומת לבו שבחברה מסויימת מחפשים בעל תפקיד ושנדמה לו שזה ממש יכול להתאים לו. מה רבה הייתה שמחתו כשקיבל תשובה חיובית. הוא לא היה בטוח שזה בדיוק מה שהוא רוצה לעשות אבל הוא אמר לעצמו שכדאי להתחיל ולראות לאן הדברים יתפתחו.
מה כבר יכול להיות ? מקסימום הוא ירכוש ניסיון….
8 חודשים בתפקיד הספיקו לו כדי להבין שזה לא זה ובעצם אולי זה בכלל לא הכיוון ?

מן סתם יגאל לא לבד, ואלה מביניכם שעומדים בפני פרישה מכירים חלק מהאמירות והתחושות … אחרי למעלה מ-20 שנות עבודה בהן הייתם במסלול קריירה ברור וידוע, הכרתם את השחקנים בזירה ואת חוקי הפעולה, אתם יוצאים לעולם חדש, פתוח לחלוטין שבשלב זה רב הנסתר בו על הגלוי. אין מסלול קריירה ברור ואין מי שמכוון מלמעלה. האחריות הבלעדית לבחירת הקריירה החדשה ויצירתה – מוטלת על כתפכם.

אז מה עושים? מאיפה מתחילים? ומה בכלל אנו רוצים? אין לכם ספק כי הקריירה השנייה מזמנת הזדמנות חדשה, אך השאלה היא – הזדמנות למה? להיות שכירים? עצמאיים? להיכנס לארגון גדול? ארגון קטן? ציבורי? פרטי? הייטק? לעשות את מה שעשיתי פחות או יותר עד עכשיו או אולי זו בכלל זה הזמן לעשות שינוי של 180 מעלות?

הסטטיסטיקה "היבשה" מצביעה על העובדה כי אחוז ניכר מפורשי צה"ל שנכנסים לשוק העבודה האזרחי מחליפים את מקום העבודה הראשון שלהם ו"מתייצבים" בתפקיד השני או השלישי. רבים מביניהם נענו להצעת העבודה הראשונה שהוצעה להם ושנדמה כי היא עונה על צרכיהם, אך משעשו כן גילו כי לא כך הוא הדבר….. יתרה מכך, רבים אחרים שרצו לראות בתהליך הפרישה הזדמנות אמיתית לשינוי דפוסי חשיבה, עבודה והתנהגות (כמו: לעבוד פחות שעות, למצוא איזון בין בית לעבודה, למצוא זמן לעיסוקים נוספים, לשנות מקצוע, לשנות דרך העסקה וכו') גילו כי מהר מאוד כי אותם דפוסי עבודה והתנהלות שאיפיינו את עבודתם בצבא מתקיימים גם באזרחות כי מסתבר שאין דבר יותר קבוע מההרגל…..

ומה הסיבות לכך ? בגדול ניתן להצביע על 4 גורמים מרכזיים:
1. פחד מפני חוסר והוודאות התעסוקתית והכלכלית
2. חוסר בהירות באשר לתפקיד או המקצוע המתאים לי (בעיקר אצל אלו שמלאו תפקידים בעלי אופי צבאי מובהק)
3. חוסר בהירות באשר לצרכים אישיים, מקצועיים ותעסוקתיים
4. הטיות אישיות וחברתיות מששפיעות עלינו בעת קבלת החלטות

האם ניתן לשנות את הסטטיסטיקה? האם יש דרך להקטין את הטעות ולהגדיל את הסיכוי לבחירה אישית נכונה? האם יש דרך לשחק בקלפים הנכונים ולייצר הזדמנות אמיתית?
אני מאמינה שכן.
בעבודתי עם פורשי צה"ל ואנשים מהמגזר הציבורי והפרטי המצויים בצמתי החלטה חשובים בקריירה האישית שלהם למדתי כי המפתח להצלחה אישית ומקצועית נעוץ בראש ובראשונה במוכנותו הרגשית של הפורש ובמידת היכרותו עם הצרכים האישיים,
המקצועיים והתעסוקתיים הייחודיים לו.
ייחודו של "מודל הלקמוס" , שפותח על ידי הוא ביכולתו לאפשר לפורש בחירה נכונה של הקריירה המקצועית החדשה הנכונה לו. בעזרת שיטת עבודה ייחודית זו ניתנת לפורש האפשרות:
 לזהות את סביבת העבודה המתאימה לו
 לאפיין את ליבת תחומי העיסוק והפעילות המרכזיים שצריכים להיות כלולים בתפקיד
 לזהות את כישוריו המרכזיים ואת ערכי הליבה האישיים והמקצועיים שלו
 לחדד את הערך המקצועי המוסף שהוא מביא עמו
 לזקק את המקומות האמיתיים אליהם רוצה להגיע בחייו
 לאתר את תחום העיסוק ומקום העבודה בהם יוכל להביא את כל אילו לביטוי תעסוקתי מתאים

מאפייניו המקצועיים של האימון האישי ממוקד הקריירה – המבוסס על מודל הלקמוס מאפשרים למתאמן להלך בבטחה בשביל יישומי מרתק, המותאם באופן מוחלט לצרכיו האישיים ולבצע בין היתר את הדברים הבאים:
1. לבנות זהות מקצועית חדשה בהירה וממוקדת
2. לזהות את תבניות החשיבה וההתנהגות החוסמות ומעכבות התקדמות בכיוון הרצוי
3. להגדיר את יעדיי הקריירה האישיים והמקצועיים הנכונים לו
4. להגדיר מדדים לבדיקת מידת התאמתן של הצעות העבודה השונות
5. להבנות את מעגלי התמיכה הנדרשים לסיוע ותמיכה בדרכו החדשה
בנוסף, ניתנת לו האפשרות לחדד ולשכלל מיומנויות תקשורת חיוניות , כגון: הערכות לקראת ראיונות עבודה, כתיבת קורות חיים, הצגה אישית (פרזנטציה), כישורי מכירה אישיים ועוד.

ניסיוני רב השנים מצביע על כך כי מודל הלקמוס העומד בבסיסו של שיטת האימון האישי מעניק למתאמן כלי ניטור ומדוייקים ורבי עוצמה המסייעים לו בהכוונת הדרך ובביצוע הפעולות הנדרשות להצלחתו.

את יגאל , פורש צה"ל בן 45 , פגשתי לאחר שעזב את מקום העבודה השני שלו. היה לנו ברור כי בכל הנוגע למיומנויות / כישורי "מכירה" , ניהול ועבודת צוות – הוא משופע וכי אנו צריכים להתרכז בשאלות יסוד. לא עוד "מה אני יכול לעשות?" אלא "מה אני רוצה לעשות?" – שאלה שכבר שכח לשאול אחרי כ"כ הרבה שנים שבהן היה עסוק בלסמן "וי" ולעשות את מה ש"צריך" לעשות….. החיפוש אחר שאלת ה"רוצה" הוא תהליך מרתק שמאפשר למתאמן להתחבר לערכים, חלומות ושאיפות שקוטלגו במהלך השנים (אם על ידיו ואם על ידי אחרים) כ"לא מספיק רציניים" "לא מתאימים" ולא מספיק פרקטיים" ולמצוא את הדרך שבה הוא יוכל לשלב אותם בתוך חיי היום יום.

בתהליך מרתק ובעזרת "מודל הלקמוס" התפנה יגאל לבחון מחדש את המושג "עולם העבודה הראוי" כפי שהוא תופס אותו. מהר מאוד זיהינו תבנית מחשבתית והתנהגותית הרואה ב"תפקיד ראוי" אך ורק תפקיד העונה על הקריטריונים הבאים: "תפקדי ניהולי בכיר בחברה בעלת שם טוב ועבודה אינטנסיבית " . כתוצאה מכך מוקדו חיפושיו של יגאל אך ורק במשרות ניהול בכירות במשק, וכל עיסוק שלא ענה לקריטריון זה נפסל על הסף.

מאידך ניסינו לבדוק מהם צרכיו האישיים והמקצועיים בשלב זה של החיים וגם…מהם הדברים שתמיד חלם לעשות. מבעד למעטה הקליפות גילינו כמה דברים מרתקים :
א. שעל אף הניסיון העשיר שלו בתחומי הפיקוד והניהול, הוא לא באמת מעוניין לחזור לתחום שיש בו הנהגה, והשפעה מסוג זה.
ב. שלאחר שנים רבות בהן נעדר רבות מהבית חשוב לו בפרק חיים זה למצוא דרך לשלב בין חיים אישיים וקריירה אישית.
ג. וכי מאז היותו איש צעיר הוא ניחן בחוש טכני מצוין , נהנה מאוד מטיפול במכונות ופתרון בעיות טכניות בתהליך יצירתי, ממוקד ורגיש הצליח יגאל לענות מחדש על השאלה "מה אני רוצה לעשות" ולהגדיר מחדש את המושג "עולם העבודה הראוי לי" . התשובות שנתן לעצמו באשר ליכולותיו המקצועיות, היתרונות הייחודיים שהוא מביא לשוק העבודה, כישוריו וכישרונותיו בתחום הטכני וצרכיו האישיים, בשילוב התמיכה שקיבל ממשפחתו סייעו לו להחליט על שינוי בקריירה האישית שלו. לא עוד "שכיר בכיר" אלא עצמאי הנותן שירותי ייעוץ מקצועי לחברות עיסקיות במקביל לפתיחת עסק זעיר וייחודי לתיקון שעוני אורלוגין. כיום , שלוש שנים לאחר קבלת החלטה זו ברור לו כי זו הייתה ההחלטה הנכונה ביותר עבורו ועבור משפחתו.

אז מה זה בעצם אימון אישי לקריירה ולמי הוא מתאים? האם רק לאלו שרוצים לעשות שינוי של 180 מעלות בקריירה ודפוסי החיים? האימון האישי היא מסגרת תהליכית מעצימה, מרתקת ומובנית, המבוססת על סדרת מפגשים של "אחד על אחד". מטרתו "בגדול" היא לאפשר לאנשים ולהגדיר את יעדי הקריירה האישיים שלהם,
לבנות את תוכנית הפעולה המותאמת להם באופן אישי ולחדד / לרכוש כלים שיאפשרו להם להשיגה. ואולם ברמה הפרקטית אין אימון אחד דומה למשנהו שכן כל מתאמן קובע את יעדי האימון הנדרשים לו בהתאם לצרכיו האישיים, יכולתיו ומגבלותיו. המשותף לכל המתאמנים הוא הרצון לבצע שינוי במצב קיים. אך לא תמיד מדובר בשינוי של 180 מעלות. יש מתאמנים הממקדים את תהליך העבודה בחידוד שאלות בסיסיות הנוגעות לשאלת הזהות המקצועית ודרכי מימושה, אחרים מתמקדים בחיזוק כלים ומיומנויות שיסייעו להם בתהליך חיפוש העבודה ויש כאלו שיבקשו לרכוש כלים הנוגעים להתנהלות נכונה במקום העבודה (חיזוק דפוסי תקשורת בינאישית, יצירת מוניטין תעסוקתי, רישות וקשירת קשרים וכו'). תהה מטרת אימון אשר תהה, אלו שהתנסו בתהליך של אימון מקצועי וממוקד מדווחים כי תוצאותיו איפשרו להם שינוי תהומי באופן התמודדותם והיוו גורם מפתח בהצלחתם להשיג את מטרתם.

יתרונו של התהליך האימוני הוא ביכולתו לספק למתאמן זירת התבוננות, חשיבה והתנסות בטוחה. זירה מקצועית שבה יוכל לאתר את העדפותיו, כוחותיו ויתרונותיו היחסיים, להתאמן ולתרגל תפיסות והתנהגויות מקדמות ולחלופין להתאמן ולתרגל השתחררות מתפיסות והתנהגויות מעכבות (כמו : אני לא יודע…, אני לא יכול… אין סיכוי ש…. וכו'). בדרך זו מצליח המתאמן לפתח כיווני חשיבה ופעולה אפקטיביים יותר ומאתגרים, מחזק את הערכתו האישית והמקצועית , מסגל התנהגויות שיקדמו אותו להשגת מטרתו וצועד בתוך מרחב פעולה מוקד ואפקטיבי שנבנה בהתאם לצרכיו.

מתי כדאי להסתייע בתהליך מקצועי של אימון אישי ממוקד קריירה?
יעל (שם בדוי) הסתייעה בהליך של אימון אישי ממוקד קריירה כשחשה תחושה של מיצוי עצמי במקום העבודה והתלבטה באשר לאפשרויות העומדות בפניה ; יותם (שם בדוי) פנה להליך האימון כאשר רצה לשפר את כישורי ההתראיינות והמכירה האישית שלו בתהליך של חיפוש עבודה ; אופיר (שם בדוי) פנה להליך האימון לאחר שתקופה ארוכה שלא הצליח להשתלב במעגל העבודה ; אדווה (שם בדוי) פנתה לתהליך האימון כשרצתה לשפר את כישורי הרישות המקצועי ותהודת המוניטין המקצועי של במקום העבודה.

למי מומלץ להסתייע בתהליך האימון אישי ממוקד קריירה ?
– לכל מי שחש תחושה של בלבול, תקיעות או תסכול במקום המקצועי בו הוא נמצא היום
 לכל מי שמרגיש כי הוא מיצה את המשאבים הקיימים שהעומדים לרשותו (כבר עשה את כל מה שהוא יודע, דיבר עם כל מי שהוא מכיר וסומך עליו, קרא את כל החומר הרלוונטי בספרות ובאינטרנט ובכל זאת לא מצליח לפרוץ את המקום שבו אני נמצא היום) ולכל מי שמעוניין להגיע לתוצאה חדשה .

אני מקווה שהמאמר סייע בידך כקורא בתהליך קבלת החלטות.
אשמח להרחיב בכל נושא ומזמינה אותך כגולש ביטחונט לפגישה חינם כדי שנבחן יחד אם ואיך לבחור את הקריירה השניה נכון – ובפעם הראשונה !!

מאת: ורדית קמחי יועצת ומאמנת בכירה לקריירה
לקביעת פגישה אישית 052-3312727

בהצלחה

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים נוספים

בלוג

נע"ת > אזרחות ומה שביניהם

נלך קצת במנהרת הזמן לימי הקורונה ולקורס דירקטורים מקוון בסגר בהמצאה שהכרנו >ZOOMבאחד המחזורים הצטרף פורש ותיק מעל עשור שהציג עצמו כסמנכ"ל בחברת תחבורה גדולה

קרא עוד »
בלוג

דפוס חשיבה במו"מ מול מעסיק

בתחנת הפרישה או בעוד תחנות קריירה בשנים שאחרי.. אנו מגיעים למו"מ מול מעסיקים.באזרחות שלא כמו בצבא -הדפוס אינו "חד חד ערכי" באמת.אלא פעמים דברים נאמרים

קרא עוד »