שיפוץ הבית: דגשים לשלב התכנון

מאת: נמרוד קרן – תכנון ועיצוב פנים http://www.nimrodkeren.co.il/

בעטיין של נסיבות שונות עולה, אחת לפרק זמן, הרצון בשינוי, הרצון לחדש ולהתחדש כמו גם הרצון לשדרג את איכות החיים.סיבה אחת היא הפרישה מצה"ל ושירות ביטחון: כאשר יש בידכם את הזמן, הכסף והרצון להתחדש.בהרבה מהמקרים הדבר מקבל ביטוי בהחלטה לבצע שינוים בבית ולהתאים את חלל המגורים לצרכים המשתנים. ואכן, נתונים מעידים כי תדירות השיפוץ ביחידות דיור רוויות בישראל, עומד על ממוצע של אחת לעשר שנים. לחילופין, תדירות השיפוץ בבנייה צמודת קרקע עומד על אחת לשש שנים. יתר על כן, על פי נתוני שוק השיפוצים, שנסקרו בחודש מאי 2012, ע"י מרכז הבניה הישראלי, עולה כי שוק השיפוצים בישראל נאמד בלמעלה מ- 10 מיליארד ₪ בשנה. 170,000 משפחות ישראליות משפצות במהלך השנה. בנוסף קיימות 45,000 התחלות בנייה בשנה, ב- 90% מהם מתבצעים שינויי קבלן, בטרם הכניסה לדירה. מידי שנה נמכרים בישראל 105 אלף מטבחים, 98 אלף חדרי אמבטיה ו- 78 אלף חדרי שירותים. מגוון האפשרויות גדל, ועימו מגוון המחירים. מסיבות אלו ואחרות, כשליש (31%) מבין אלו המשפצים את ביתם או ששיפצו את ביתם בשנתיים האחרונות נעזרו בבעלי מקצוע כגון מעצב פנים או אדריכל.

בלהט המודעות הגוברת לנושא השיפוץ, מוצנעת לעיתים המודעות לתהליך התכנון המקדים לשלב השיפוץ. בשל מורכבותו של הנושא, במאמר זה אבקש "לשפוך אור" על תהליך התכנון. בתוך כך אנסה להדגיש חלק מהנושאים, להם מומלץ לתת את הדעת, טרם השיפוץ. התאמת החלל לצרכים – עד לא מכבר מרבית רוכשי הדירות הסתפקו במפרט, שסיפק הקבלן (הן מבחינת חלוקה פונקציונאלית של החלל והן מבחינת המפרט הטכני). בשנים האחרונות ניתן לזהות שינוי במגמה זו. הדבר מקבל ביטוי בהכרה שניתן, רצוי ואולי הכרחי לבצע התאמות בחלל הדירה, כל אחד בהתאם לצרכיו (צורכי רווק אינם דומים לצורכי משפחה. הצורך של משפחה עם ילדים שונה מזו שילדיה יצאו מהבית וכו'). הגישה הרווחת לכן, היא לעצב את הבית בסגנון אישי ע"פ הצרכים, ההתנסויות, המצב הכלכלי, צורת חיים, דפוס התנהגות, תרבות, סטאטוס חברתי, ועוד תחומים המשפיעים על האדם בסביבתו, "ככפפה ליד".

לכן, בשלב הראשון, יש להגדיר תוכנית – פרוגראמה המפרטת את החלוקה הפונקציונאלית של חלל הבית, כאמור, בהתאם למאווים, צרכים וסגנון החיים. במקביל יש להגדיר את הקונספט העיצובי הרצוי (הגדרת סגנון עיצובי ומקורות ההשראה). יש שיבחרו בבית מודרני, יש שיעדיפו את המראה הכפרי, או אחר שיכוון לסגנון אקלקטי. בנוסף, יש שיעדיפו להשתכן בחלל פתוח Open space)), או מי שיבקשו ליצור הפרדה בין הפונקציות בחלל. אחרים יבקשו "נגיעה אתנית", כזו או אחרת. גיבוש "הקו העיצובי", שיאפיין את החלל, מהווה עוגן ליצירת התחושה הנוחה, המועדפת והמתאימה. כל אחד ואחד וסגנונו הוא.

סיום שלבים אלו יהווה בסיס לשלב בחירת החומרים (לרבות ריצוף, חיפוי קירות, תכנון מטבח, חדרי רחצה, הגדרת צבעוניות, בחירת רהיטים ועוד). רצוי להדגיש כי כל אחד מהפרמטרים המוזכרים טומן בחובו "עולם ומלואו". כך למשל שלב בחירת ריצוף הינו שלב מהותי ! ! המצאי הקיים רחב: אבן/ שיש/ פרקט/ למינציה/ גרניט פורצלן/ החלקת בטון/טראצו ועוד ועוד. לכל חלופה השפעה מכרעת על התוצר הסופי, ולכול אלטרנטיבה יתרונות וחסרונות אותם נדרש להכליל בשיקול הכללי. מיותר לציין כי כך גם באשר לשלב תכנון המטבח, עבורו נדרשת התייחסות תכנונית פרטנית: חומרים/ פרזולים/ משטחי עבודה, חיפוי קיר, מיקום אלמנטים מרכזים (מקרר כיור, מדיח, תנור, קולט אדים וכו').

שלב נוסף בתהליך התכנון יש לייחד לתאורה. נושא התאורה מקבל מקום של ממש בשלב ההכנות לשיפוץ בית. בשנים האחרונות תחום התאורה זוכה לעדנה של ממש. אם גדלנו על בירכי האסכולה לפייה די בגוף תאורה יחיד במרכז כל חדר, הרי שהיום הגישה שונה. במטבח, למשל, נבקש לייצר מספר מופעי תאורה: תאורת עבודה, שתמוקם מעל משטח העבודה ותספק תאורה ממוקדת בעוצמה מספקת ותמנע הצללה. בנוסף נבקש גם תאורה נפרדת, שתתן מענה פרטני לאזור שולחן האוכל. "אניני הטעם" יבקשו אף מעגל תאורה לעיתות בהן המטבח אינו פעיל, אך בו בזמן לייצר אופציה לנגישות – "תאורת הכוונה". כמובן שישנה חשיבות מכרעת גם למיקום המפסקים והגדרת סוג המפסק (כך למשל: הדלקה מקומית, הדלקה כפולה).

מעבר לכך גם מצאי סוגי הנורות גדל. מעבר לנורות הליבון המוכרות, שיוצאות בהדרגה משימוש, משיקולים אקולוגיים, ניתן למצוא נורות הלוגן, פלורוצנט (בתצורות שונות), לדים ואחרים. יתר על כן, גם אופציות מיקום גוף התאורה מתרחב: גופי תאורה תלויי תיקרה, צמודי תיקרה, תאורת קיר, גופי תאורה שקועים, או גופי תאורה עומדים.

בדומה לשלב תכנון התאורה, שלב תכנון מערכת שקעי החשמל מהותי אף הוא. שלב זה כולל גם את נושא התקשורת (טלפון ומחשב) וכן תכנון עמדות הטלוויזיה. אף בתחום תשתית החשמל ותשתיות התקשורת חלו תמורות בשנים האחרונות, זאת בעיקר עקב עליה בהיקף צרכני החשמל הביתיים וכן ריבוי בחומרת מחשבים. תוכנית חשמל נכונה תיתן מענה לצרכים המתפתחים ותמנע שימוש במפצלים ובכבלים מאריכים. כמו כן תגדיר גבהים נדרשים בהתאם לפוצקיות. כך למשל באזור שולחן העבודה נבחר לקבוע חלק מנקודות החשמל בגובה נמוך משולחן העבודה, בצורה סמויה מהעין (נקודות ציוד למחשב), לחילופין נעדיף נקודות חשמל נגישות ופונקציונאליות, שימוקמו מעל גובה שולחן העבודה.

בנוסף להיבטים אלו, לתכנון נכון של שיפוץ היבטים רבים נוספים לרבות תחום האינסטלציה, אשר מצריך התייחסות (היקף נקודות המים הנדרשות, סוג הברזים (ברז פרח או ברז קיר), בחדרי הרחצה נדרשת הגדרה לסוג האינטרפוץ (מיקסר מים), נקודת מים עבור השקיה במרפסת הגן/ גינה (במידה ויש כזו) והכנה למערכת השקיה. בהקשר זה מקבל להתייחס למיקום נקודות גז. וניקוז מערכות מיזוג אוויר).

תחום "חם" נוסף – מיזוג האוויר. בשלב התכנון נדרש להחליט על החלופה המתאימה ביותר עבור החלל (וכמובן התקציב): מיזוג מפוצל, שנותן בד"כ מענה נקודתי, מיזוג מיני מרכזי, שיכול לתת מענה למספר חללים בעת ובעונה אחת. או לחילופין לבחור במערכת מתקדמת יותר המשלבת בין שתי החלופות – מערכת אינוורטר. כן נדרש לבחור מזגן שיענה על צורך תפוקת הקירור המתקבלת מהאופציה שבחרנו, ביחס לגודל החלל. מיותר לציין שיש לוודא ביצוע הכנות נדרשות כגון קביעת הזנה חשמליות בגבהים הנדרשים, נקודות לניקוז המים, אשר יתחברו למערכת האינסטלציה וכמובן הנמכות תיקרה, במקרה של מערכות מיזוג מיני מרכזיות.

אלמנט של הנמכת התקרה מקבל ביטוי רב יותר ויותר. בבניה יוקרתית ניתן לזהות העדפה ברורה ליצירת חללים גבוהים והנמכתם ע"י קונסטרוקציית גבס, לגובה הרצוי. בצורה זו נוצרת למעשה חציצה המאפשרת "שתילת" אלמנטים, אותם נעדיף להסתיר. מעבר לתעלות המיזוג ניתן להשתמש בחלל האמור גם לצורכי תאורה שקועה, מיקום רמקולים למערכות שמע, העברת צנרת, כזו או אחרת, בצורה נוחה ועוד. בד בבד, במידה ונבחר להשתמש בהנמכת גבס נדרש לתת את הדעת לאופן בו האזור המונמך צפוי להתקבל בסופו של דבר – לא מסורבל מידי ולא נמוך מידי.

סיכום: במאמר קצר זה, ביקשתי לגעת בחלק מהנושאים המרכזיים אליהם חשוב לתת את הדעת ערב הכניסה לפרויקט של שיפוץ. ההיבטים שהוזכרו מצריכים העמקה נוספת, שכן כל תחום ותחום שעלה, הוזכר "ברמת כותרת", אולם טומן בחובו ערב רב של היבטים, נתונים, פרטים וחלופות. נדבך נוסף, בו המאמר לא עסק – המסגרת התקציבית. לפרויקט יש לצאת עם הגדרה של מסגרת תקציבית. מסגרת זו מגלמת את הרף הכלכלי אליו יש להתכנס, משימה לא קלה נוכח מגוון החלופות והיקף הפיתויים, אשר יכולים בנקל להסיט מהתכנון.

לכל שאלה בנושא תרגישו נוח לפנות אליי כאן ! 

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים נוספים

דפוס חשיבה
משפטי

מקדמות מס הכנסה- דפוס חשיבה

אחד הכלים המשמעותיים עליהם אנו מדברים בקורס "יזמות וחשיבה עסקית" הינו צמד המילים דפוס חשיבה.הפעם "זום אין" על מקדמות המס.הגישה של מרבית האנשים תהא ובצדק

קרא עוד »