אוסטרליה,סקירה אישית

אוסטרליה..פינת חמד בסוף העולם ,חברינו רונן – מרטין כהן מתגורר בימים אלה ביבשת ושולח לנו סקירה קצרה על אוסטרליה ואיזור מלבורן בו הוא מבלה את ימיו.

תקציר קטן על אוסטרליה, התרשמויות שלי וקצת יישור-קו:
שטרח והביא עמו מדענים וחוקרים. כשאלו פגשו את הילידים (אבוריג'ינים) שאלו אותם מה שמה של החיה הקפצנית הזו עם הזנב הארוך. הילידים ענו: kan-gu-ru שפירושו "אני לא מבין אותך". לך תסתדר עם בריטים. חיש מהר הפכה השממה המדברית הענקית למושבת-עונשין עבור כל ילד-רעב, שגנב תפוח, אירי, עני וכו'. ההבדל בין מושבה-קולוניאלית זו לכל האחרות בעולם הוא: הפולשים לא בקשו לנצל את הילידים אלא רק לחיות בה. כמות-הילידים יחסית לפולשים היתה קטנה, להבדיל מדרום-אמריקה או אפריקה. במסורת הקולוניאלית היה יחס-הפולשים לילידים מתנשא, מחפיר, גזעני, מנשל וכו'. כך עד שלהי שנות ה-50 האחרונות. רק אז החל הממסד להכות על חטא (נישול, גזל-אדמות, תלישת-ילדים ממשפחותיהם, הפרת זכויות בסיסיות, אי-מתן אזרחות) ולפצות את הילידים. כיום 1/6 משטחה של אוסטרליה (כ- 1.2 מיליון קמ"ר) מוגדר כשייך לעם האבוריג'יני (פחות מ- 500000 איש ואשה) ואסור לבנות עליו או לתעש אותו. זאת בנוסף ל-1 מיליון קמ"ר בקירוב, המוגדרים כשמורות-טבע, לא כולל שטחים קטנים יותר ליד חוות ובערים, שמוקדשים לשימור או טיפוח-הטבע.

טבע: הגיאולוגיה, החי והצומח של אוסטרליה ייחודיים במינם בעולם. גיאולוגית נמצאת היבשת על גוש-טקטוני אחד, מה שמקטין עד מאד את סיכויי-רעידות-האדמה. האקלים נע ממשווני-טרופי בצפון,
מדברי וערבתי במרכז-היבשת, ממוזג-ים-תיכוני בדרום-מזרח. השרצים הארסיים ביותר (עכבישים, נחשים) וכמה ממעבירי הטפילים המסוכנים בעולם מצויים רק באוסטרליה. בית-עץ באזורי-הכפר יהווה מזון טוב למיליוני-טרמיטים, שיפוררו אותו די-מהר.היונקים היחידים, שגדלו באוסטרליה לפני היבוא של האדם הלבן היו חיות-כיס. ביניהם רבים שנראים ככלבים, חולדות ועוד. אל תטעו, אלו חיות-כיס. משפחת-עצים ייחודית לאוסטרליה נקראת באנקסיים ע"ש המגלה שלהם, בוטניקאי בריטי בשם באנקס. כל פריחה נראית כאשכולות צבעוניים והפירות כאצטרובל קשה.מזג-האויר לא קל: בקיץ ובסתו עונות של חמסינים קשים בצד שטפונות איומים, הכל בחוף המזרחי. מעבר לכך, הכל מדברי ביותר. מחוזות שלמים מוצפים וחברות הביטוח מסרבות לבטח אזורים אלו. בתחילת-מרץ ירד על מלבורן ברד בגודל לימונים בחום של 25 מעלות וגרם נזקים אדירים. המקומות הנמוכים הפכו לים תוך 10 דקות. במדינת קווינזלנד ירדו תוך שעה 200 מ"מ גשם וברד ובכל השבוע מעל 2000 מ"מ. בתל-אביב בשנה שלמה טובה יורדים 550 מ"מ.

כלכלה: המודל החברתי הוא "בריטי משופר" כלומר: מדינה סוציאל-דמוקראטית, מהבודדות, שנשארו בעולם. בעלי-הכוח אינם בהכרח האליטה הכלכלית ,אלא האיגודים המקצועיים. הם לא יתנו להקטין את תמיכת-המדינה בחלשים ובעובדים, אך הם גם יגרמו לסרבול ביורוקראטי בכל הקשור לקבלת-רשיונות עיסוק, הגירה, רשיונות בניה ועוד.כלכלת-אוסטרליה היתה תמיד יציבה, אך לא תמיד עשירה. רק ב-50 השנים האחרונות, עקב צריכת-מחצבים אדירה בכל העולם, התעשרה אוסטרליה: באוסטרליה יש הכל והרבה: נפט, גז, זהב, אורניום,
כל המתכות התעשיתיות והכי-חשוב מיסוי גבוה: הקופה הציבורית מתעשרת. המשבר האחרון של 2008 פסח על אוסטרליה, עקב היערכות נכונה של הממשלה מחד וריסון-החמדנות של הבנקים באוסטרליה מאידך.החברות בגדולות צעקו "משבר!" כדי שתהיה להם אפשרות לפטר, לא יותר מזה. בפועל עלו מחירי-הדירות בערים בתקופת-המשבר. בפועל נשארה הריבית הבנקאית 3.75% לפחות, כשבאירופה וארה"ב היא ירדה ל- 0.5%. כיום ניתן להפקיד בבנקים סכום פעוט של 5000$ ולקבל עליו 6.25% לפחות! המערכת הבנקאית יציבה מאד, מפוקחת מאד, שקופה מאד ומרוסנת מאד. לא כל חיה על שתיים תקבל הלוואה, כמו שקרה בארה"ב בין 2000-2007.

חברה: חברת-מהגרים היא חברה שסועה. כולם מנומסים ו- politically-corkinette זה לזה, אך לא מערבים עבודה עם חברה (למעט הישראלים). הסינים יעסיקו סינים, ההודים יעסיקו הודים והיהודים יעסיקו את כולם.עד לפני 50 שנה לא הוענקה אזרחות למהגרים לא-לבנים. כיום הגזענות אסורה בחוק, אך הבידול החברתי נשמר. ישנה רשות מיוחדת לתלונות על רקע גזעי או רקע של מחאה. אם הסתכסכת עם סוכנות-הנדל"נ שלך על רקע של רצונך לשמור על זכויותיך, והסוכנות סרבה להשכיר לך דירה, תוכל להתלונן עליהם.התקשורת המקומית נשכנית ועוקצנית, העיתונים מדווחים על כמעט-הכל, למרות, ש- 90% מהעיתונות הכתובה שייכת לאדם אחד. לא ניחשתם? ליהודי רופרט מרדוק. הטלויזיה המקומית היא קלילה ולא מעמיקה כל-כך,
אך עדיין משודרות בה תכניות-תעודה רבות על מלחמה בפשע (לא סדרות, תעודה ממש). זאת במטרה ליצור אוירה חינוכית נגד אלימות ופשע. הרחבה על-כך בהמשך.התושבים, בעיקר בעיירות הקטנות רגישים מאד לחוסן-הקהילה. הם לא יאפשרו שנית-קניונים, שיקחו פרנסה מהסוחרים הקטנים המקומיים, הם ימנעו הפיכת שטח-ירוק לאוטוסטראדה וכו'. גם בערים הגדולות יש התאגדויות של ועדי-שכונות וארגוני-צדקה התנדבותיים רבים. ולכל ארגון ועדה, סמלים, תפקידים ורצינות-רבה.מערכת-הבריאות הציבורית טובה, אך הישראלית יותר טובה. ההבדל? הניהול והפיקוח כאן יותר טובים, לא הרופאים. חסרים כאן רופאים ואחיות, אדריכלים ועוד. למרות זאת, כל מי שרוצה להמיר את התארים מחו"ל לתארים שווי-ערך אוסטרלים יעבור מסכת-בדיקות וחקירות, כולל חוו"ד מהגננת סוניה, ויכול להיות, שלא יסתפקו בהצהרה אלא יצליבו עם שיחה אישית אם צריך…. והכל מובהר לך לפני תחילת תהליך-ההסבה.

ממסד ואזרח: אוסטרליה היא ראשונה במעלה לשמור על זכויות-האזרח והראשונה במעלה להעניש פושעים.
כל בעל-מקצוע (רופא, עו"ד, סוכן…) חייב לספק ללקוח את פרטי-הרשות, שניתן להתלונן עליו. פקידי-הרשות חייבים לפי חוק לספק פתרון/שימוע תוך זמן-קצר, הנקוב בחוק. ואם לא,זכותך להתלונן גם עליהם. מאידך, הפיקוח על האזרח (שוטרים, פקחי-רכבות, מפקחי-תברואה, פקחי-עיריות) הדוק ביותר. יש פשע ושחיתות כמו בכל מקום, אך הטיפול בהם הוא יסודי, איטי וחמור. על עבירות, שבישראל לא זוכות לתואר "עבירה" מכניסים באוסטרליה לכלא, החל מהדלפות לעיתונות ע"י עובדי-ציבור וכלה בהטרדות-אינטרנט או זיוף-ציורים. שלא לדבר על הכנסת-מזון לשימוש-אישי ללא הסגר, פגיעה בחיות מוגנות. על עליה לרכבת ללא כרטיס תקף או אי-הצבעה בבחירות תקבל דו"ח של 100$ לפחות.

הגירה ועדות: האוסטרלים כעקרון עצלנים, לכן בתקופת-גאות כלכלית הם נזקקו לעובדי-חוץ. כיום רובם מגורשים בחזרה, כשפגה תקופת-הרשיון שלהם. חולים, עניים, חסרי-השכלה ומקצוע, תושבי מדינות בעייתיות לא יתקבלו כמהגרים. השלטון מפקח במיוחד על מוסלמים ועושה הכל כדי לרסן אותם או לזרוק אותם. לא תמיד הולך, אך זו המדינה היחידה, שהבינה שאיסלם=סכנה עולמית. גם ישראל לא הבינה עדיין. כ- 65% מהאזרחים הם אנגגלו-סכסונים וצפון-אירופים אחרים, החיים באוסטרליה שנים רבות. השאר מכל העולם. העדות הגדולות ביותר: סינים, הודים, יהודים, איטלקים, יוונים, אבוריג'ינים. עדות נוספות: מאלזים, פאקיסטנים, תאילנדים, פיג'יאנים, לבנונים, תורכים, מרוקאנים. הרבה מהגרים נוספים נמצאים על ויזות-עבודה או לימודים. באוסטרליה כולה 21.5 מיליון אזרחים ועוד 1 מיליון מהגרים-זמניים (רק בטוקיו ומקסיקו-סיטי יש יותר).ישנם מהגרים, שעושים מאמץ אדיר להתמערב, בעיקר סינים מהמעמד הבינוני. ההורים עובדים מחושך עד חושך כדי להקנות לילדיהם חינוך-מערבי טוב. לילדים יש מוטיבציה רבה והציונים שלהם מתחרים רק ביהודים.

מדיניות פנים וחוץ: אוסטרליה היא בעלת-ברית נאמנה של ארה"ב. גם היא קונפדראציה (7 מדינות) כמו ארה"ב, קנדה, הודו, בראזיל, גרמניה ועוד. צבא-אוסטרליה הוא קטן (צעירים לא מתגייסים עקב חוסר בתנאים עדיפים), אך מפורסם בעיקר ביחידות-קומאנדו מעולות. מאז 1914 לא חדל צבא זה להילחם, על אדמות מעבר לים כמובן. האוסטרלים חלוקים בדעתם לגבי מרכז-הכובד הבינ"ל המועדף: בריטניה, ארה"ב או סין. הויכוח נמשך, אך עם חיוך. אוסטרליה היא ידידה מס' 1 של ישראל (בטח לא ארה"ב) ותמכה בה נמרצות כל השנים, כולל במלחמה בטרור ובאיסלם הקיצוני. זו הסיבה, שארגוני טרור-איסלמי באינדונזיה ומקומות אחרים התנכלו לאוסטרלים. המתיחות בין אינדונזיה (המדינה המוסלמית הגדולה ביותר, החזקה ביותר והמסוכנת ביותר בעולם. לא איראן) לאוסטרליה היא עתיקת-יומין. יש אנטישמיות קטנה ביותר באוסטרליה (יחסית לארה"ב ואירופה) גם כי, ארגונים מוסלמים וניאו-נאצים מדוכאים כאן ביד רמה.

חינוך: מגמת-המערכת הציבורית היא להשאיר את כולם במערכת. אחוז-הנשירה הכללי באוסטרליה כ- 16%.להשוואה בארה"ב הוא כפול ובאזורים מסוימים מגיע ל- 70%. גם אלו, שאינם מצליחים בלימודים מושארים במסגרת וזוכים לחינוך-אזרחי מאסיבי, כלומר התנהגות-נאותה ברחוב, מניעת-פשע ואלימות והכנה לחיי בגרות. בכל בתי-הספר תלבושת-אחידה כמו בבריטניה של שנות-ה- 50: ז'קטים, עניבות וגרביים ארוכות גם לבני- 12. זו הסיבה, שעבריינות-נוער היא מהנמוכות במערב ומטופלת ביד רמה ע"י המשטרה ומערכת-הרווחה. מי שרוצהחינוך טוב יותר לילדיו, שולח אותם לבי"ס פרטי. בבתי-הספר הפרטיים היהודיים מגיע שכר-לימוד לכל ילד עד(תחזיקו חזק) 20000$ לשנה לפני טיולים ופעילות-נוספת. מי שיש לו 3 ילדים בחינוך זה (מגיל 3 עד 18) ישלם סה"כ: 1.125 מיליון דולר (!) = 3 * (20000+5000) * 15. בסכום זה (3.7 מיליון ש"ח לערך)
ניתן לקנות בישראל 5 דירות במקום טוב. לעומת-זאת אוניברסיטה בחינם. שכר-הלימוד הוא הלוואה, שהתלמיד יחזיר רק חלק ממנה, לפי השתכרותו ובתום-לימודיו. את שכר-הלימוד האמיתי (25000$ לשנה) משלמים הזרים, שחושבים אח"כ לקבל ויזת-קבע. פעם היה יותר קל, כיום הסיכוי הולך וקטן.הממשלה משקיעה גם בחינוך-מהגרים: לסינים ווייטנאמים יש תרבות של מאפיה וחבורות-רחוב, לכן הממשלהמנסה להטות את הכף לכיוון "המדינה לפני החבורה" גם במקל וגם בגזר. זה קשה, כי הבידול החברתי בין הקבוצות גדול.ספורט: אוסטרליה היא מדינת-ספורט, ואין הכוונה לבטלני-הטלויזיה כמו בישראל. כמות-העוסקים בספורט גדולה מאד. לפי סדר חשיבות ואהדה: רוגבי, קריקט, סוסים, גלישה ושיט, טניס, הוקי-שדה, שחיה, כדורגל, ספורט-ממונע, כדורת. כמות-הספורטאים בין הנוער או המקצוענים היא גדולה וכך גם המדליות בתחרויות. ההימורים מותרים ומפוקחים, לכן אין למאפיה דריסת-רגל בהם. הטלויזיה משדרת הרבה אירועי-ספורט, אפילו גמר-קטרגל לבתי ספר יסודיים, שלא לדבר על כדורת לזקנים וכדורעף-בנות בתיכון. הקהל באירועים ממושמע ולא אלים בד"כ, אחרת המשטרה מתערבת בכל הכוח.

ברחוב: הרוב המוחלט מנומסים מאד, שומרים על מרחב-הזולת, לא נדחפים, מבקשים סליחה 20 פעם, עומדים בכל תור בנימוס וסבלנות, מפנים מקום לנכה או קשיש, ועוזרים לכל אדם להתמצא (כמו בישראל). עד-עתה לא נתקלתי בונדאליזם או התפרעות-רחוב, כולל בשעות-השכרות הידועות. זה קיים אך מטופל בחומרה. כל העיר, כולל רכבות ואוטובוסים, חנויות וקניונים, תחנות ומוסדות, בתי-ספר מרושתים מצלמות. בקיץ הצעירים נראים צבעוניים. במיוחד בימי א', אלו ההולכים למרוצי-סוסים מתקשטים בצבעים מזעזעים, בעיקר הנשים. רוב האנשים העובדים לבושים חליפות ועניבות והרבה נושאים על הבגד סמל של מקום-העבודה.רוב-התושבים אוהבים לקנות ולכן גם לזרוק. חנויות יד-שניה רבות וזולות יש בעיר. מי שידו אינו משגת צריך רק לשוטט ברחובות עם טנדר. הוא יוכל לקחת בחינם: מיטות חדשות, ריהוט שלם, טלויזיות ומכשירי-חשמל, ביגוד,מזוודות… בישראל שמור ספורט-הגרוטאות לעניים, כאן כולם לוקחים בו חלק, בעיקר צעירים, שיצאו מחיק הוריהם. כמות-השמנים לא גדולה יחסית למדינות-המערב. כמות-הגבוהים מקרב הצפון-אירופאים רבה מאד.בעיקר נשים צעירות גבוהות, בלונדיניות, שזופות ובעלות גוף-אתלטי.

תעסוקה וצרכנות: רוב-ההעסקה נעשית דרך חברות-כ"א. התהליך אטי וומייגע. מחפש-עבודה יכול לחכות 4-10 חודשים עד שימצא עבודה, וזה בשוק דורש-עבודה. כל קורות-חיים צריך להיכתב באופן מפורט מאד ומדויק. בישראל יזרק לפח קו"ח של מעל עמוד אחד, באוסטרליה יזרק קו"ח של פחות מ- 4 עמודים.עבודה ציבורית, כמו פקיד-קבלה בתחנת-רכבת היא לאזרחים בלבד ולאחר מיון וסיווג, הכשרה ופיקוח קפדניים וארוכים. אין למהגר בעל תואר דוקטור שום סיכוי להגיע לעמדה "רמה ובכירה" של משרת-ציבור.נושא הבטיחות בעבודות פיזיות הוא ברמת-היסטריה. אני הייתי צריך להוציא רשיון-מדינה ל"פועל-בנין, שעבר השתלמות בטיחות". ללא רשיון זה אף קבלן לא ייתן לפועל לעלות על פיגום. לאינסטלטור וטכנאי-גז צריך רשיון מיוחד. לבונה-פיגומים (אחמד ועיסא) צריך רשיון. כמות-המפקחים, שמציקים על כל פרט מדהימה. קנס על כל אטמי-אזניים, או חולצה זוהרת או קסדה, שנשכחו. תאונת-עבודה עם פציעה-קלה יכולה לעלות לקבלן רבבות דולרים. ועוד
לא דברנו על ביטוח-תעסוקתי. מי, שרוצה שהגנן יגזום לו עץ מעל 2 מ' גובה, צריך לבטח אותו.שכר ממוצע עומד על 4000$ לחודש לפני מס, שזה בערך 3300$ אחרי מס. זהו שכר בעל כוח-קניה שווה-ערך ל- 5000 ש"ח נטו. משפחה ממוצעת מרוויחה נטו פחות מ- 6000$, בערך 9000 ש"ח בכוח-קניה ישראלי. מסתדרים, כי המדינה דואגת להרבה תחומים: חינוך ציבורי, בריאות מסובסדת, דיור ציבורי ועוד. למרות, שקיימת פנסית-חובה באחריות המעבידים וסיוע-ממשלתי לנזקקים, בוחרים אוסטרלים רבים לעבוד גם בגילאי 70-75 כולל עבודות פיזיות. הצרכנות כמו בישראל, עם יותר בילויי-חוץ. המעמד הבינוני אוכל הרבה בחוץ, מוציא על מוצרי-צריכה. כל אוסטרליה מבלה וחוגגת רוב הזמן: טיולים בטבע, בר-בי-קיו בימי-א', מופעי-ספורט ומוזיקה.עובדים מוסדיים עובדים 4.5-5 ימים בשבוע. השאר מוקדש לחגיגות.לכל אזרח בגיר תיק מס-הכנסה, גם אם אין לו עסק. 90% מהאזרחים מחויבים בהגשת-דו"ח שנתי. מאידך, גם לשכיר אפשרות לקזז הוצאות מעבר לניכויי-המס של המעביד. לכן כולם מבקשים החזרי-מס. אבל אם תפסו אותך מעלים-מס או נותן הצהרה כוזבת …

מלבורן Melbourne: עיר-הבירה של מדינת-ויקטוריה, המדינה הקטנה ביותר (למעט טסמאניה), הירוקה ביותר, הצפופה ביותר והנחשקת ביותר. רוב המהגרים בוחרים את מלבורן בעדיפות, כולל מהגרי-הון. זו הסיבה, בתוספת ריסון-הבניה והבניה הנמוכה, שמחירי-הנדל"נ כאן גבוהים ללא פרופורציה. דירה במרכז העיר (2 חדרי שינה וסלון בבנין גבוה), שנקנתה לפני 10 שנים במחיר 90000$, נמכרת כיום במחיר 1.2 מיליון. העיר היא תאגיד של 34 ערים ומשתרעת על שטח ענק בצידו הצפוני של המפרץ. אורכה ממזרח למערב כ- 60 ק"מ בקו אויר ורוחבה כ- 30 ק"מ לערך. כמו כל הגליל בישראל. זהו הכרך הדרומי ביותר באוסטרליה וגם הקר ביותר. החורף כאן רטוב וקר 5 חודשים רצופים. הקיץ בקושי 4 חודשים, אך העיר מלאה בקיץ במופעי-תרבות לאין שיעור: כל שנה פוקדים בקיץ (נובמבר עד מרץ) טובי אמני-הבמה, הציירים והמשוררים את מלבורן.
יש בעיר 4 אוניברסיטאות גדולות, שמפאת גודלן, הקמפוסים שלהן מפוזרים בכל העיר.
במלבורן רבתי גרים כ- 3.7 מיליון תושבים. לשם השוואה בכל מדינת מערב-אוסטרליה, ששטחה 2.5 מיליון קמ"ר, יש הרבה פחות. 90% מתושבי-מלבורן רבתי גרים בבתים, שאינם עולים על 2 קומות. אזורי-התעשיה משולבים ליד שכונות-מגורים באין-מפריע, כי ההקפדה על נקיון, רעש ואיכות-סביבה היא קיצונית. הפרדת אשפה ומחזור הן דת-המקום. הממשלה המקומית עושה מאמצים רבים להמיר את תחנות-הכוח מפחם לגז ומעודדת אנרגיה נקיה וחלופית. לא תמיד בהצלחה, אל ללא-לאות.מלבורן אוגדה מכ- 100 עיירות קטנות, שהפכו לשכונות. לפני 30 שנה צורפו כל 3-4 שכונות לרשות מקומית. הרחובות הראשיים ישרים כמו פלס צפון-דרום מדויק או מזרח-מערב מדויק. רחוב ראשי מגיע לאורך 8-12 ק"מבד"כ, ובד"כ יש בו שירות-טראם (אוטובוס חשמלי). חלק מהטראמים נבנו ב- 1923 ועדין פעילים בקוים קצרים. הם מרעישים ולא-נוחים, אך המקומיים לא יסכימו לפנותם. בעיר 15 קוי-רכבת חשמלית פנימית בתדירות של 15 דקות לערך, נוחים מאד ודי מדויקים. השנה, עקב העומס 20% מהרכבות אחרו עד 5 דקות. הצעקה הציבורית, שקמה, הגיעה לדיון דחוף בממשלת-ויקטוריה (כמו בישראל).

היהודים במלבורן מרוכזים בשכונות, הנמצאות בצד הדרום-מזרחי של העיר, אך לא המרוחק מהמרכז. היהודים מהווים במלבורן את עמוד-השדרה של המדינה: 6 מתוך 10 העשירים של אוסטרליה הם יהודים, המעמד הבינוני העליון במלבורן משופע ביהודים, בתי-הספר הטובים בכל אוסטרליה הם היהודיים-הפרטיים, כולל מהמגזר החרדי. היהודים מושכים בחוטים מאחורי-הקלעים בפוליטיקה ובעסקים הבינ"ל. אולם, למרות זאת
אין צרות-עין של האחרים ביהודים, כי היהודים דאגו להיות נותני-צדקה בקנה-מידה גדול לחברה הכללית. ובכך קנו לעצמם את אהדת-הציבור.הישראלים נחשבים ע"י היהודים המקומיים, כיהודים מדרגה ג'. הישראלים המשכילים במלבורן בד"כ שייכים לחברות-הייטק ודומות, ששולחות את נציגיהם לתקופה קצובה. הישראלים שהשתקעו כאן הם ברובם לא מהמעמד הבינוני הגבוה. היהודים המקומיים חושדים בצעירים הישראלים, שבאו להתחתן עם בנותיהם עבור ויזת-קבע, והם יודעים מדוע הם חושדים. למרות זאת הם תורמים ביד רחבה לישראל. בכנס "קרן-היסוד" של 2009 נאספו כאן 27 מיליון דולר בערב אחד.החרדים (חב"ד, ליטאים) מקיימים מערכת-חינוך נפרדת מעולה. אין להם בד"כ הרבה ילדים, כי אין קצבאות וכל דולר נמדד כאן. רובם לא חושבים לעלות ל"ארץ-הקודש", מספיק להתפלל ולחכות למשיח. רוב הציבור היהודי הותיק במלבורן הוא יוצאי-שואה פולנים, להבדיל מסידני: יוצאי-שואה הונגרים. כל קהילה מנסה להראות, שהיא מספר-אחת באוסטרליה (אם לא בעולם), גם בתרומות וגם בדירות-יוקרה, עסקים וכו'. תחרות-בונה.

התרשמות אישית: העיר מסבירה פנים, אתה מרגיש נעים ונינוח בכל מקום, במקומות הכי סואנים שקט. אנו הסתדרנו די-טוב: דירה, ריהוט, תקשורת, עבודה לדפנה, רכב. על המרחק נגשר באמצעים אלקטרונים. ביקנעם הייתי הולך ברחוב ומנופף לשלום כל 50 מ'. פה אף-אחד לא מכיר אותך (כמו בתל-אביב). למרות זאת לא מרגישים ניכור, כי האנשים חביבים. רק קצת זרות. יש לנו לא מעט חברים ישראלים כאן. להתראות באזור-הקיץ.תרגישו נוח לשאות ולהיוועץ בכל הקשור לטיול או לחיים כאן ,ואם אתם בטיול במלבורן נשמח להיפגש- צור קשר 

שלכם רונן-מרטין כהן

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים נוספים

בלוג

נע"ת > אזרחות ומה שביניהם

נלך קצת במנהרת הזמן לימי הקורונה ולקורס דירקטורים מקוון בסגר בהמצאה שהכרנו >ZOOMבאחד המחזורים הצטרף פורש ותיק מעל עשור שהציג עצמו כסמנכ"ל בחברת תחבורה גדולה

קרא עוד »
בלוג

דפוס חשיבה במו"מ מול מעסיק

בתחנת הפרישה או בעוד תחנות קריירה בשנים שאחרי.. אנו מגיעים למו"מ מול מעסיקים.באזרחות שלא כמו בצבא -הדפוס אינו "חד חד ערכי" באמת.אלא פעמים דברים נאמרים

קרא עוד »