עוסק פטור! איך ללכת עם ולהרגיש בלי.
מעת לעת אני נשאל על אופציית המעבר מעוסק פטור למורשה.
לעיתים דוחקים אנשי המקצוע בעוסק הפטור לעבור לסטטוס מורשה אבל הוא/היא אינם בשלים לכך וכל אחד מסיבותיו הוא.
חלק מתאים להם כי קהל היעד שלהם אנשים פרטיים, עמותות ומוניציפלי שאינם מזדכים על מע"מ.
חלק מהם עוסקים בתחום להנאתם כהשלמת הכנסה ולא רוצים להפוך לאנשי עסקים בעל כרחם.
ונזכיר רגע לפני שנמשיך– מבחן הפטור/מורשה נשען על מחזור הכנסות בלבד ולא על הרווחים.
=
ובכן יש דרך אחת לנסות להגדיל רווחים (לא הכנסות) ולהישאר עוסק פטור.
המפתח מצוי בשינוי המודל העסקי והפיכתו שקיף ללקוח במובן מסוים.
המודל המומלץ הוא חלוקה בין "שכר הטרחה" לרווח על חומרי גלם /ספקי משנה.
=
קל יותר להמחיש זאת באמצעות 2 דוגמאות נפוצות:
קייטרינג בוטיק:
בקייטרינג בוטיק כאשר אנו נותנים הצעת מחיר היא כולל בין היתר את עלות העבודה ,שווי הידע שלנו , עלויות נלוות כמו חשמל /גז ביתי ,ציוד בישול וחומרי הגלם.
עיצוב גינות:
בעיצוב גינות כאשר אנו נותנים הצעת מחיר היא כולל בין היתר את עלות העבודה ,שווי הידע שלנו , עלויות נלוות כמו ציוד גינון, שכר עובדים וכן חומרי הגלם והצמחיה.
*
הדרך הנפוצה היא שהשף/ית או מעצב/ת הגינה מתמחר/ת הכל יחד ומגיש/ה הצעת מחיר ללקוח.
בפועל מבוצעת גביה של כל הכסף אשר מתווסף לכם לשורת "ההכנסות"
שורה זו כעת מוגבלת ל 100 אלף ש"ח ואולי זה יגדל – מחכים !
*
אם ננסה לחשוב רגע מחוץ לקופסה , הרי שאנו יכולים להגדיל את נפח הפעילות ואת הרווח שלהם מבלי להגדיל את שורת ההכנסות.
מודל עסקי המאפשר זאת הוא חלוקה ברורה וחדה בין סעיף "יגיעה אישית" לבין עלויות חומרי גלם. הרעיון המסדר הינו שהלקוח יבצע /ישלם את קניית חומרי הגלם וישלם לכם רק על העבודה.
מה יכול להפריע למודל הזה לקרות תכלס בשטח?
א. שאתה כמעצב /שף מקבל עמלה מהסיטונאי.
ב. הלקוח שלך לא רוצה להתעסק ברכישה.
ג. את/ה עובד/ת עם ספק שאתה מבסוט ממנו ואכות חומרי הגלם ולא רוצה לסמוך על הלקוח שיקנה בשוק חופשי.
פתרון בית הספר יכול להיות כזה:
א. המעצב /השפית מבצעים את הרכישה ומשלמים באשראי /צ'ק של הלקוח (מוציאים חשבונית על שמו ומוסרים לו).
ב. אם מגיעה עמלה מהספק (נניח 10%) עדיף שיגבה אותה ישירות מהספק = הכנסה רגילה וסמלית.
*
אז רגע לפני שמניעים אתכם לעבור מ"פטור" ל"מורשה" בניגוד לרצונכם תבדקו אם הרעיון המסדר הזה יכול לשרת אתכם.
הוא יכול להאריך את "חיי המדף" של הפטור לשנים רבות למרות הגידול ברווחים (לא בהכנסות)
והכי חשוב!
אם אתם כבר עצמאים או בדרך שלם תהנו מהדרך (סיפוק אדיר) ותרגישו נוח גם להרוויח מעבודתכם המסורה והמקצועית (מגיע לכם).