החלטתם לטוס לחו"ל- ראשית ברכת נסיעה טובה וחזרה לשלום.
כמה דברים ששווה לך לבדוק /לדעת / לגלות ערנות שניגשים לבדוק את הדבר המופלא הזה שנקרא ,דיל".. מילת קסם שבישראל עלולה לערפל את חושינו בדיוק שהם אמורים להיות חדים ביותר. או במילים אחרות: ההבטחה שחוסכת לך הרבה "כאב ראש" אבל עלולה לסדר לך "מיגרנה"…
אז הנה רשימה של דברים שנחוץ לבדוק, (לא לפי סדר ולא בטוח שהכל רלוונטי לך אבל כדאי לדעת) .
כישראלים לרוב מעניין אותנו השורה התחתונה-המחיר! (בפשט: "לא לצאת פרייאר"!) בדיוק על ה"פסיכולוגיה ההפוכה" הזו עובדות חברות התיירות .
תכלס !! רק שתנחת בארץ ותקבל את הדו"חות מהבנק וחברת האשראי תדע בוודאות האם שילמת רק 99$ כמו שלט החוצות מאיר העיניים או הרבה הרבה יותר , נתייחס לכך רק בסוף המאמר.
עונה בשנה
המחירים בישראל עונתיים כמעט (כמו כל מדינה) רק כאשר בישראל זה חגים באירופה הנוצרית זו שגרה לגמרי (למעט חנוכה וכריסמס שלעתים חופפים). אבל חברות התיירות בישראל "לא שמעו על זה" ומקפיצות את המחירים ללא פרופורציות גם אם בארץ היעד בתי המלון ריקים ומשוועים שרק תגיע..
באיזה מטבע הדיל?
האם בשקלים ? בדולר ? או באירו (שיווקית- המספרים באירו תמיד ייראו זול יותר) כך לדוגמא אותם 3900 ₪ יוצגו כ 1000$ או כ 906 € .
בדקו: האם יש הרשמה מוקדמת בשקלים בה הספק לוקח סיכון ואתה נהנה מהבטחת מחיר.
טיסה
כללי:
התחרות בשוק התיירות פרועה אבל חברות הטיסה והתיירות יצירתיות ובעלות יכולת ל"התל בנו", כך למשל מחלקת תיירים מחולקת שרירותית למחירים שונים ומי שיושב לידך ייתכן ששילם יותר או פחות אבל עדיין זה לא עושה "פראייר" כי זו תת מחלקה אחרת .
מיסי נמל: (שיקול תומך החלטה בלבד)
המיסוי שונה בין טרמינל 1 לטרמינל 3 בכ 15 דולר ולכן אם אתם טסים כמשפחה זה יכול להוות הבדלי מחיר לא קטן אם תבחרו בחברת תעופה הממריאה מטרמינל 1.
הנחות "חבר" או נקודות נוסע מתמיד "אל על":
יש לזכור שהנחת "חבר" וגם נקודות אל על אינן יכולות להשפיע על גובה המיסוי אלא על מחיר הטיסה בלבד (בניכוי המס).
נקודות נוסע מתמיד ב"אל על"- לוודא שמספר נוסע מתמיד מופיע בכרטיס הטיסה ולאחר החזרה לא להכנס לאדישות כי "אל על" מזכים אותך בניקוד רק 5 ימי עבודה לאחר החזרה הטיסה ולאחר שוידאו שעלית על הטיסה – יש לך "אחריות משתמש" לוודא שקיבלת באמת את הניקוד המגיע לך.
שימו לב! עיקר התקלות בקליטת הניקוד נובעות מארוע ההזנה.עליך להקפיד לא להזין את הספרה האחרונה המספר נוסע מתמיד מאחר והינה ספרת ביקורת. ההזמנה תיקלט אבל לא תתועד במערכת הניקוד וחבל..
סדיר /צ'רטר/ לואו קוסט?
לא נרחיב על כך יתר על המידה כי לכל אחת מהחלופות יש עלות תועלת משל עצמה.
רק צריך לזכור להשוות "תפוח לתפוח" ולא לעשות לעצמנו "דיסונס" כי בסופו של כל סופרמרקט יש קופה רושמת .
אז אולי נוכל להשוויץ ביום ההזמנה שסגרנו "אחלה דיל", ובעיקר להאמין לעצמינו שזה נכון , אבל שיגיע חיוב האשראי נגלה כי עם כל "התוספות הקטנות בדרך" הצ'רטר עלה לנו כמו טיסה סדירה וקיבלנו הרבה פחות בשביל אותו כסף.
טיסות לא ישירות:
אם יש לנו זמן, סבלנות ואנו בלי ילדים אולי שווה לטוס לאמסטרדם דרך מוסקבה ב15 שעות ולחסוך 100 דולר. אבל עם ילדים זה לא כל כך מומלץ מעבר לכאב הראש יהיו לכך עלויות כלכלה ובהחלט יתכן עיכוב שישאיר אותנו לילה במוסקבה ויהרוס לנו את יום הטיול הראשון. ו אם בכל זאת בחרתם בחלופה ז ו- את ה 15 שעות תנצלו לסיור בעיר מוסקבה ואל תישארו בשדה.
משפיעי מחיר נוספים:
לרוב טיסות החוצות סופ"ש בחו"ל זולות יותר ולמרבית הפלא גם טיסות ברכישה אישית זולות יותר ממחיר שמשלמת קבוצה המבטיחה לעצמה מושבים מראש (בניגוד להגיון של קנייה סיטונאית שאמורה להיות זולה יותר).
בתי מלון:
בית המלון בו תשהו יכול להשפיע על מידת החוויה והצלחת הטיול כולו. לכן חשוב לבדוק כמה דברים בסיסיים ( לא ניתן להקיף הכל )
מיקום המלון – הטוב ביותר הוא לכוון ללפחות למלון 4 כוכבים לפחות בלב העיר –נוכל להמליץ על כמה מלונות בערים בהן אנו מקיימים סדנאות .
אם ה"דיל" שלכם כולל מלון בפאתי העיר ,זה פחות נוח, אבל גם כאן יש "פאתי עיר" בשכונה סבירה ויש "פאתי עיר" באיזור התעשייה "השקט" של ברצלונה (אכן שקט אבל מלא ב"מאורות" מפוקפקות שלא ניתן לצאת עם ילדים לאחר 22.00)
אם כבר מיקמו אתכם בפאתי העיר (שזה במרבית הדילים מיקום המלונות) לפחות בדקו האם יש תחבורה ישירה (ללא החלפות) למרכז העיר .
במלון עצמו:
א. חוות דעת: לבדוק "חוכמת המונים" באתרים מובילים http://www.tripadvisor.co.il/ או http://www.booking.com/
אמנם גם שם מוכרים "דילים" אבל תתמקדו בחוות דעת הגולשים למלון אותו הציעו לכם ואולי תגלו הפתעות. יעוץ נוסף לבחירת בית מלון תוכלו לקבל מ אריה מזור חברינו פורש צה"ל שזה כל עיסוקו וישמח לפרגן לכם בטיפ
ב. כמה כוכבים המלון מדורג – ברוב העולם יש סטנדרטים ברורים ואפילו חצאי כוכב (3.5 כוכבים זה לא 4 ועדיין עלול לחולל הפתעות)
ג. ארוחת בוקר: האם כלולה במחיר? מה היא כוללת ,האם קפה ומאפה או בופה? מה חלון הזמנים ? (תוכלו לבדוק באתר המלון) וכן מומלץ לבדוק מה עלותה בנפרד למקרה שתחליטו לשדרג במקום (לפעמים זה אותו מחיר אז למה להתחייב מראש).
חשוב !
בדקו עם חברת התיירות שהקבוצה שלכם אוכלת בחדר אוכל המרכזי, מרבית החברות נוהגות לקחת חדר אוכל "קבוצות" שנראה כמו חדר אוכל צבאי ועם תפריט מוזל ובסיסי ביותר. זה לא נעים לגלות זאת ובעיקר יגרום לכם ולילדים תחושת החמצה ותסכול מיותרים (תוכלו להתרשם מסרטה של עינת ארליך על טיולים מאורגנים – קישור אליו בסוף המאמר)
ד. החלפת מצעים ומגבות וסבונים –האם מבוצע על בסיסי יומי או חד פעמי (כן- באירופה יש גם מלונות כאלה)
ה. סוגי חדרים: האם ניתן לצרף שלישי בחדר? האם יש דלת מחברת? חדר גדול/בינוני.
האם פונה לחצר אחורית מפויחת או לחזית הרחוב הראשי.
כלכלה:
מעבר לארוחת הבוקר האם מקבלים ב"דיל" חצי פנסיון או פנסיון מלא ועל איזה תפריט מדובר (האם שובר למקדולנד או ארוחה במסעדה).
לשומרי מסורת חשוב לבחון גם חלופות במרכזי האוכל בהם עוצרים כמו למשל אם יש סופרמרקט . יום כלכלה לאדם בהערכת שווי אש"ל לעצמאים על ידי משרד האוצר ,הינו בסדר גודל של 75-125 דולר לאדם ליום וזו הוצאה לא קטנה (בטח למשפחה).
כוכביות * או סולמית # בתוכנית הטיול:
הערות שוליים התכניות טיולים הם בדיוק המקומות בהן צריך לבדוק, לעיתים זה רק כסת"ח ולא משמעותי אבל לעתים כל כוכבית עשויה לעלות עשרות אירו וכל סולמית עשויה לעלות עשרות דולרים נוספים שלא תכנתם להוציא .
העברות :
האם העברה במונית ? האם "שאטל" ? ואם "שאטל" מתי מגיע למלון שלכם בסבב מלונות שלו. או בכלל מציעים להם העברות באמצעות כרטיס חינם למרכז הערים (למשל לכיכר קטלוניה בברצלונה ומשם צעדה של 15 דקות למלון).
טיפים :
די נדיר לראות שהמחיר כולל טיפים, אם הוא כולל זה נפלא . גובה הטיפ לרוב מוגדר על המשווק ויוצר ציפיות – לכן חשבו זאת מראש כהוצאות כי מדובר שסכום לא מובטל של 3-7 אירו ליום לאדם (במכפלות של משפחה זה לא מעט)
מס גולגולת עירוני
במרבית הדילים שתמצאו ברשת לא יזכירו זאת מאחר שלכאורה זה מס שבאחריות "המשתמש" .עם זאת מדובר בערים מסוימות במס גבוה ממש וגם כאן במכפלות של ימים ומשפחות זו הוצאה לא צפויה שתהא חייב לשלם.
יום חופשי /טיול בחירה :
לכאורה שיווקית זה נשמע מעולה שיש לכם "זכות בחירה", אבל מבחינת חברה התיירות זו יכולה להיחשב אסטרטגיה של מלכודת "ספונטניות מתוכננת". הנעה לפעולה כך שמרבית המשתתפים יבחרו בפעילות שהמדריך יציע (כמובן שישלמו על סיור הבחירה את כל מה שחסכו בהשוואה שעשו בארץ מול חברה מתחרה).
כך למשל בשנה שעברה הציע מועדון צרכנות גדול בארץ טיול ליער השחור אבל באותיות הקטנות רשום היה שאינו כולל את "פארק אירופה" (פשוט עלבון לאינטליגנציה של האדם הסביר).
הדרכות/מפגש קבוצתי בערבים:
היכן מתקיים? האם בלובי? האם במסדרון או שהחברה השקיעה ולקחה אולם במלון ומציעה לכם קפה ועוגה לסכם את היום ולתכנן את יום המחרת .
"המחיר לא כולל":
כאן ייתכן שתמצאו מילים לא ברורות או מושגים שלא מוכרים לכם- תקשו על איש המכירות ותבקשו זאת כתוב. כך למשל "לא כולל תשלום לצ'ק פוינט" (במדינות מסוימות נגבה כסף עבור מעבר בצ'ק פוינט או כבישי אגרה – במרבית הטיולים זה כלול במחיר אבל כבר שמענו לפחות פעם אחת שגבו מהלקוחות עוד 100 אירו כי זה לא כולל אגרות).
ביטוח רפואי "במתנה":
איזה ביטוח? כמה עולה ובמיוחד מה הוא כולל? האם פינוי מוטס? האם אשפוז בבית חולים ציבורי או פרטי ? ומה קורה אם למי מבני המשפחה נדרש ביטח מיוחד עקב אלרגיה וכדומה. לכן אולי תזקקו בכל מקרה לביטוח פרטי (אז למעשה סעיף זה חסר משמעות עבורך כלקוח).
שימו לב חובבי ביטוחי החינם של כרטיסי האשראי -מעבר לויכוח האינסופי על מה הכיסויים שהם מעניקים אם בכלל. החל מ2004 מרבית חברות האשראי הכניסו סעיף "הפעלה" בו נדרש הלקוח להתקשר ול"הפעיל" את הביטוח .רבים שוכחים זאת ואז למעשה יוצאים לחו"ל לא מבוטחים.
מותנה ב ..- כדאי להדליק "נורה אדומה" כי זה נוסח שבא בדרך כלל לשחרר מחבות כלפי הלקוח.
פיצוי מוסכם:
"מקרים ותגובות " מה יקרה למשל כאשר מבטלים לך את הטיול שבוע לפני.
לא כולל שינוי מחירי דלק ומיסוי
נכון שזה לא תלוי בחברת התיירות, אך עליה בדלק משמעותית בפערי המחיר שייוצרו עקב כך למשפחה .
"הטבה ייחודית" לחברי מועדון הצרכנות:
אנא קחו "זכוכית מגדלת" ובדקו מה היא ההטבה והאם היא שווה את המאמץ. לעתים שווי המתנה מגוחך ומגולם כבר בתוך המחיר ששילמת.
עד x תשלומים : איזה תשלומים ? קרדיט (ובכמה ריבית) ? רגיל ?
שער מט"ח בנק לאומי (שער מכירות גבוה)
זה ממש לא שער יציג!! בעסקאות גדולות שווה לקנות מזומן בדואר ולשלם ישירות לסוכן במקום באשראי (למרות שאשראי זה נוח)
טיולי ג'יפים:
תמצאו הבדלים של מאות דולרים בין טיול לטיול. עיקר ההבדל נובע מעלויות "מוצפנות" בשורות הקטנות: האם כולל דלק? ביטוחי הג'יפים ,ביטול השתתפות עצמית בנזק לג'יפ, מה קורה אם אין מספר משתתפים המתחלק ל4 (כי העלות פייר ג'יפ מחולקת ל4 נוסעים),האם כולל שטיפת הג'יפ בהחזרתו .
ביטוחי נסיעה: (אין לראות בכך יעוץ או תחליף לסוכן ביטוח)
בשוק הביטוחים קיימים לא מעט פתרונות שהמכנה המשותף הגבוה שלהם הוא 4 מסלולים:
א. חינם מחברת האשראי – ביטוח מוגבל מאוד שנכון לבדוק אם הוא נותן לכם מענה (לדעת מומחים ששאלנו ,ביטוח זה אינו נותן מענה מקיף ולכן אתם עדיין עלולים להיות חשופים בחו"ל מבחינה רפואית).
ב.קופת חולים- קופת החולים לרוב אינה מבטחת אתכם ישירות אלא מתווכת לכם פוליסה באמצעות שותף עסקי מעולם הביטוח (מתפקדת כמעין סוכן) . לכן- יש להתייחס להצעה זו כאל עוד הצעה שנכון לבדוק אותה ולהשוות.
ג. סוכן ביטוח פרטי – נכון להיעזר במידע הרשום לעיל, היתרון המשמעותי להבנתינו במקרה זה היא זמינות הסוכן ומישהו שמטפל בך מעבר לנציג שירות תורן לילה שעושה זאת כעבודה סטודנטיאלית בביטוחים ישירים למינהם – בעוד אתה תקוע בחדר מיון בקופנגאן ..
ד.כרטיס פסטפורטכרד -כרטיס המאפשר טעינת כסף ,יתרונו בכך שאם הלקוח זקוק לתשלום למענה רפואי בחו"ל הוא לא צריך עליו מזומן ויכול לבקש מחברת הביטוח לשלם עבורו עד אשר יגיע לארץ ויבוצע מולו בירור וקיזוז.
כרטיס זה מוצע גם על ידי סוכנים פרטיים וכן על ידי מועדוני צרכנות ("חבר" וכו'). גם כאן נכון להשוות כי לעיתים סוכן הביטוח שלך עשוי להיות זול משמעותית מעלות החבילה שיציע מועדון הצרכנות (כולל ההנחה המובנית שלו).
לכן אל "תרוצו " לעשות ביטוח במועדון הצרכנות בכל מקרה ובכל נסיעה לפני שהשוויתם. מבדיקה מדגמית לכמה יעדים נראה כי עד שבועיים וללא אתגרי משתלם לעשות אצל סוכן פרטי, מה עוד שיש סוכן יש מי שמטפל בך שאתה חסר אונים מעבר לים (מניסיון)
דוגמאות לכיסויים שנכון לבחון מול סוכן הביטוח שלך: פינוי בהיטס, נהלים בתביעה (רצוי שיהא קצר ושירותי), חילוצים, ביטח צד ג', אבדן כושר עבודה,אבדן ימי עבודה ,ביטול טיסה מכל סיבה (יש ביטוחים כאלה באמת) ,אבדן כבודה כו'.
לגבי הרחבה לאבדן "מדיה" (מחשב, סמפרטפון וכדומה) יש לבדוק גובה השתתפות עצמית ולהשוות למשל למחיר של חדש או מחיר שחברת הסלולרי מציעה לך כזיכוי על מכשיר כזה. לדוגמא: אם השתתפות עצמית לאבדן סלולרי הינה 1100 ש"ח ושווי המכשיר נמוך מכך- למה לבטח (עם זאת הייתנו ממליצים גיבוי לפני כל נסיעה לחו"ל)
מוניות לשדה:
יש שפע הצעות לשירותי מוניות וגם אפליקציות אבל יש שירות שמרבית הנוסעים לא מודעים אליו והוא הזמנת מוניות מ"מוניות הדר" שהיה זכיין של רשות שדות התעופה.(כולל גם מוניות גדולות מעל 4 איש). המחיר שלהם הינו קבוע והזול ביותר שאנו מצאנו, תמיד מגיעים בזמן, אם שכחת דבר מה תמיד ידעו למצוא את הנהג.
דיוטי פרי: (ולפעמים הוא יותר דיוטי מפרי)
1. מטבע: מרבית החנויות מוכרות ב $ ולכן קניה בשקל או באירו בהכרח תגרום לכם הפסד בשער חליפין ועמלות .
2. כניסה לטרקלינים: להבנתנו הוצאה מיותרת, הילדים במילא יאכלו בפחות מ80 שקל לאדם גם במחירי הדיוטי במופקעים ועוד רגע יעלו לטיסה ויאכלו שם. והאמת.. אין להם מה לעשות שם.
ואם ברצונכם בכל זאת- ממשו נקודות אמריקן אקספרס או רכשו שובר במועדון הצרכנות.
3. קניית אוכל: "בשרוולים" בנתב"ג באופן מפתיע לרוב זולה יותר .
4. קניית שתיה: במכונות בשרוולים זולה יותר מכל הדיוטי וגם אין צורך להציג כרטיס עליה למטוס ודרכון בשביל בקבוק קולה.
5. קניית תמרוקים וטובין – שווה להיכנס לאתר או שניים בסמרטפון ולקבל הערכת מחיר למה שיש בארץ גם ללא הנחת הדיוטי. בנוסף חשוב להתייחס לארץ היעד אליה אתם טסים (כך למשל ברוב השנה יש מבצעים שווים לבשמים בברצלונה או אפילו במשביר לצרכן בארץ)
כרטיס אשראי:
בחלק גדול מבתי מסחר בחו"ל לא מכבדים אמריקן אקספרס ודיינרס, לכן הצטיידו בויזה או מסטרקרד (לא לשכוח לוודא שיש לכם מסגרת גדולה לתקופת השהיה בחו"ל אחרת יכול להיות מביך). קישור לסרטה של עינת ארליך גם בתיבה הכתומה בהמשך
נחיתה בישראל:
טיפ אחד חשוב! אם נשברה לך מזוודה או משהו אבד – יש לדווח על המקום בדלפק שנמצא מימין למכס! אחרת, ברגע שתצא מהדלת לא תוכל להוכיח ההיפך!
מאמר זה חובר בסיוע חברי צוות ההדרכה בסדנאות חו"ל וחברינו פורשי צה"ל העוסקים בתחום התיירות ,כל טיפ נוסף יתקבל בברכה .