יזמות עסקית והקמת סטארט אפ

פתיחת עסק עצמאי, שותפות, ייעוץ או סטארט אפ טכנולוגי הינם הזדמנות מצוינת לפורשי מערכת הביטחון.כשכירים לאורך שנים ארוכות ולאחר צבירת ניסיון משמעותית בקבלת החלטות ובעבודה
במערכות גדולות ומורכבות – יש בהחלט מקום לשקול ולבחון יזמות עסקית אשר יכולה להביא לידי ביטוי את הניסיון והיכולת האישית להקמת עסק בתחום עניין ובמבנה הפעילות המתאימים לנו.


תהליך הבחינה, המיון וההתלבטות יכול להתחיל בתקופה המקדימה למועד הפרישה או מיד לאחריו ויכול לקחת חודשיים שלושה במידה ומתנהל בצורה מובנית עם או בלי ליווי חיצוני.
תוכנית עסקית ראשונית מכוונת אותנו להתייחס לכל ההיבטים המשמעותיים לקראת קבלת ההחלטות בנוגע לתחום ומבנה העסק ועל התהליך הנכון והשיקולים שיגדילו במידה ניכרת את סיכויי ההצלחה.

התוכנית העסקית מתייחסת לכל מרכיבי העסק החיוניים ובהם:
ייחודיות, תחרות, השקעה נדרשת, כוח אדם, שיווק ומיתוג, פיתוח, תפעול וכדומה.
בדרך כלל אין יזם אשר בקיא ובעל כישורים בכל היבטים אלו אך כמובן שניתן להסתייע במומחים בכל תחום שיאפשרו לנו לפתח את היזמות בצורה המיטבית.
במאמר זה, יובאו מספר דגשים לבחינת האפשרות להקמת סטארט אפ טכנולוגי גם למנהלים שאינם בעלי רקע טכנולוגי, מדעי או הנדסי וגם ללא התנסות קודמת בתחומי ההיי טק והיזמות.
זוהי הזמנה לבחון את הכניסה כיזם, לתחום החדשנות הטכנולוגית, הקמת סטארט אפ, גיוס משקיעים ובצד פוטנציאל ההצלחה העסקית ליצור תרומה משמעותית לקהילה, לחברה,
לרפואה ולאיכות החיים ולבסס את מעמדנו כאומת הסטארט אפ.

בין התחומים הטכנולוגיים שיש להם היום ביקוש רב ליצירת פתרונות לשווקים המגוונים בארץ ובעולם ניתן לציין:
חומרים מתקדמים, ננוטכנולוגיה ומיזעור, איכות אוויר, איכות מים ואיכות קרקע, פתרונות לתחומי האנרגיה, החקלאות המתקדמת, תעשייה ירוקה ונקייה, תרופות ומיכשור רפואי וטכנולוגיות ביטחוניות.
תהליך היזמות מתחיל באיתור טכנולוגיה חדשנית היכולה להיות בשלב ראשוני של רעיון בלבד או במצב מתקדם יותר בו כבר יש אבטיפוס או בקשת פטנט.
לעיתים מדובר בזיהוי צורך בשוק שאין לו מענה ולבחון גורמי מדע וטכנולוגיה שיכולים לתת מענה לאותו צורך שייתכן כי לא היו מודעים כלל לקיומה של אותה בעיה.
יזם שבוחן אפשרויות בתחום ייחשף מהר מאד ללא מעט טכנולוגיות חדשניות ורעיונות שידרשו עיון מעמיק בעזרת מומחים בתחום שיכולים להיות שותפים עסקיים בהמשך הדרך.
בשלב הזה של בחינת היזמות האתגר המרכזי הינו גיוס המשקיע וההון הנדרשים להקמת הסטארט אפ.
נדרש מילוי מפורט יותר של התוכנית העסקית על מנת שיהיה ברור למשקיע מה ייעוד ההשקעה, לוח הזמנים לפיתוח והערך העתידי המשמעותי במצב של הצלחה.
ראוי לציין כי ההשקעה הראשונית בדרך כלל צנועה יחסית ונדרשת להשגת ההיתכנות הטכנולוגית ברמה של אבטיפוס בלבד.
הוכחת היתכנות זו תעלה במידה ניכרת את שווי המיזם כך שגיוס הון נוסף ייעשה בתנאים מועדפים משמעותית למשתתפי סבב גיוס ההון הראשוני.
ההשקעה הראשונית יכולה להתבסס על הון עצמי להתנעה ראשונית של המיזם – להגשת בקשת פטנט, ליצירת הוכחת היתכנות בסיסית ביותר וקבלת חוות דעת ממובילי דעה ומומחים בתחום שיעידו
כי אכן קיים סיכוי טוב לפיתוח פתרון טכנולוגי מסוג זה ושהצורך בשוק הינו אמיתי.

ראוי להדגיש כי ליזמות מסוג זה סיכויי הצלחה גבוהים וסיכון יחסית נמוך
# לפורשים מעל גיל 45 ניסיון חיים, הבנה מערכתית ובדרך כלל ניסיון בהובלת פרויקטים וקבלת החלטות.
# התהליך הסדור של גיבוש התוכנית העסקית מאפשר התייחסות למגוון התרחישים וההיבטים העסקיים וזאת בטרם הושקע סכום משמעותי במיזם.
# ניתן להיעזר במומחים, יועצים ומנטורים לאורך כל התהליך הראשוני כך שהיזם אינו פועל לבד.
# כאשר כל האינדיקטורים הראשוניים מצביעים על כך שכדאי לצאת לדרך בסיכון מחושב – ההשקעה תיעשה על פי אבני הדרך ועל פי שלבי ההתקדמות.
# הוצאות עסקיות בהמשך הדרך ניתן להסב בחלקן לאופציות עתידיות בחברת ההזנק.
# תהליך סריקת הטכנולוגיות יכול להיעשות כשלב מקדים להחלטה אם מתאים לנו בכלל להיכנס לתחום זה ובדרך כלל התחברות לפיתרון טכנולוגי תיצור את הדלק וההתלהבות לפעילות היזמית.

רצוי לברר מה היא הערכת הזמן משלב פיתוח הטכנולוגיה ועד לכניסה לשוק ולשלב המכירות, כולל מגבלות של רגולציה בתחום.
בנוסף, הערכת הסיכוי להגשת בקשת פטנט ולקבלת אישור לפטנט בהמשך התהליך אשר יעזרו לשמר את ייחודיות הטכנולוגיה ויתרמו במידה ניכרת לשווי המיזם.

התייעצות עם חברים ומומחים כדי שתעשה לאחר חתימה על הסכם סודיות שהינו מסמך משפטי בסיסי ביותר בתהליכי הבירור וההקמה של מיזמים בתחום החדשנות הטכנולוגית.

המעז מנצח וקדימה למלאכה !

על הכותב:
ד"ר דב רייכמן הינו בעל דוקטורט לכימיה מהאוניברסיטה העברית, יועץ לחברות ומשקיעים בתחומי החדשנות הטכנולוגית, מנטור ליזמים וחברות סטארט אפ ודירקטור בחברות ציבוריות ופרטיות.

Facebook
Twitter
LinkedIn

פוסטים נוספים

בלוג

נע"ת > אזרחות ומה שביניהם

נלך קצת במנהרת הזמן לימי הקורונה ולקורס דירקטורים מקוון בסגר בהמצאה שהכרנו >ZOOMבאחד המחזורים הצטרף פורש ותיק מעל עשור שהציג עצמו כסמנכ"ל בחברת תחבורה גדולה

קרא עוד »
בלוג

דפוס חשיבה במו"מ מול מעסיק

בתחנת הפרישה או בעוד תחנות קריירה בשנים שאחרי.. אנו מגיעים למו"מ מול מעסיקים.באזרחות שלא כמו בצבא -הדפוס אינו "חד חד ערכי" באמת.אלא פעמים דברים נאמרים

קרא עוד »