אימון פועל לקידום אדם, בעל מקצוע, מנהל או ארגון למצב שיא ההצלחה המתאימה לו ביותר ולרמת ההישגים המקסימאלית לאורך זמן. מלבד כליי האימון ושיטותיו, חלק ניכר מהצלחת האימון טמון בבחירת המאמן המתאים ביותר. כיום, כאשר היצע המאמנים רק הולך וגדל, גובר גם הקושי בבחירה.
בטרם אמליץ כיצד לבחור את המאמן המתאים ביותר, חשוב להתייחס למהות הקשר בין מאמן ומתאמן. הקשר האימוני מונע אך ורק ע"י מטרות המתאמן וצרכיו ומכוון לתוצאות קונקרטיות במציאות. קשר זה מעניק למתאמן כלים, תמיכה, חיזוק ותבונה לטובת מיצוי פוטנציאל והישגים. עפ"י הקוד האתי של ה- (ICF (International Coaching Federation הקשר בין המאמן למתאמן מוגדר כקשר מקצועי, ידידותי ובין שווים, כלומר קשר של שותפות וחברות ולא קשר של מטפל – מטופל או מדריך – מודרך.
התהליך והכלים המקצועיים שקופים למתאמן ועפ"י מידת הצורך יכול המאמן לבחור ולשתף גם בחייו האישיים והמקצועיים. אינטרס ההצלחה משותף לשני הצדדים, שניהם מחויבים לתוצאות ונהנים מההישגים (דמיינו את זוכה המדליה האולימפית ואת המאמן שלו..)."ניצחון" משותף זה מושג במפגש הסינרגטי בין המתאמן למאמן, כל אחד מהשניים מומחה בתחומו, בתוספת הגורם האנושי המעצים.
עפ"י תפיסת האימון המתאמן הינו שלם, בעל תושייה ומומחה לחייו ולעבודתו. כלומר, האימון איננו עוסק בפיתוח הכישורים והיכולות של המתאמן אלא בהפקת המקסימום מהקיים ולכן הכרח הוא להתבסס על התושייה והיצירתיות של המתאמן כדי להפיק מן הקיים הישגים חדשים. תפיסת המתאמן כמומחה לחייו ולעבודתו מבוססת ההבנה כי כל אדם מכיר את עצמו ומומחה לחייו יותר מכל אחד אחר ובכלל זה גם מהמאמן, ולכן כל התשובות נמצאות אצל המתאמן(רק צריך למצוא אותן ולהפעילן) וההחלטות הן של המתאמן בלבד.
המתאמן נדרש לכנות, מחויבות ושיתוף פעולה והמאמן מחויב להשגת התוצאות המתאימות ביותר למתאמן במציאות חייו האישית או העסקית.בכל נקודת זמן, יכול המאמן לבחור טקטית האם להיות "חבר" / "אויב" או כל אמצעי כשר ואתי אחר ובלבד שיושגו מטרות האימון.
המאמן אם כן הוא האדם ובעל המקצוע המשקיע את כל הידע, הניסיון, הכישורים והכלים שברשותו אך ורק בהצלחה העתידית של המתאמןכפי שציינתי תחילה, חלק ניכר מהצלחת האימון תלוי בבחירת המאמן המתאים.כיוון שההחלטה לבחור באימון חשובה בעיני מאין כמוה, כדאי לבחון היטב ולבחור מאמן לא רק אינטואיטיבית ועפ"י המלצות (למרות שאלה חשובים מאוד) אלא גם באופן מושכל.
אמליץ על 5 פרמטרים עיקריים לבחינה ובחירת המאמן המתאים ביותר:
1. בחירת מאמן עפ"י מידת התאמתו, התמחותו וניסיונו למטרות המתאמן:
מאמנים שונים הינם בעלי תחומי התמחות מגוונים ובאים מאסכולות אימוניות שונות. מאמנים עסקיים או אישיים, מאמנים אסטרטגיים בגישתם לעומת אלה שמכווני ביצוע, מאמנים אשר מתמקדים בתכנון רציונאלי לעומת אלה המדגישים יותר את היבטים הרגשיים, ובעיקר, למאמנים רבים תחומי התמחות ספציפית על בסיס המקצוע הקודם / הנוסף שלהם, מומלץ לבדוק כל מטרה לגופה. לעיתים תחום המקצוע הדומה יהווה יתרון ולעיתים לא.
אך הגיוני הוא כי אם מדובר באימון מקצועי של עו"ד לדוגמא, יתאים מאמן שהוא עו"ד מנוסה ובאימון מקצועי של פרסומאי יתאים יותר מאמן בעל ניסיון כפרסומאי. לעומת זאת אם מדובר באימון של מנהל תפעול כאשר מטרת האימון מתרכזת בחלק הניהולי של תפקידו, מאמן בעל ניסיון ניהולי יכול להיות אפקטיבי יותר ממאמן בעל ניסיון כאיש תפעול.באימונים עסקיים מומלץ לבחור במאמן בעל ניסיון עסקי, שיווקי, ניהולי או יזמי – הכול עפ"י תחום ומטרות הארגון והאימון.
באימון אישי למציאת תכלית, התמודדות עם בעיה קיומית / תפקודית או בעיות מורכבות אחרות כדוגמת בחירת קריירה שנייה או מסלול פרישה, עדיף לבחור במאמן "בוגר", לאו דווקא בגילו הביולוגי כי אם באדם שעבר, ראה ועשה דבר או שניים בחייו…באימון לניהול קריירה נכון יותר לבחור מאמן מנוסה המתמצא היטב בתחומים הרלוונטיים.באתר איגוד הקווצ'ינג הישראלי (איק"א) ניתן למצוא מנהלי תחומי אימון על פי מקצועות ותחומי התמחות ולהיעזר גם בהמלצתם.
2. בחר במאמן מוסמך בלבד
הבשורות הטובות הן כי כיום מתגבשת הצעת חוק למיסוד מקצוע האימון בארץ, אך בינתיים נמצאים בשוק הרבה "מאמנים" ללא תעודה מוסדרת אם בכלל.חשוב לבחור מאמן מוסמך הפועל עפ"י הקוד האתי של ה- ICF ומחויב לדיסקרטיות מלאה. אל תסתמך על כרטיס ביקור בו מודפס "מאמן" אלא בקש לראות את תעודת המאמן המוסמך. לא כדאי להפקיד את עתידנו בידיים שאינן מקצועיות.
3. גיל, גיאוגרפיה וסביבת האימון
זה המקום לציין כי מקצוע האימון בארץ "צעיר", אך גילאי המאמנים מגוונים מאוד. לתשומת הלב כי מאמן אישי "הטוען" לניסיון אימוני של למעלה מעשר שנים סביר להניח כי הגיע מחו"ל או שניסיונו הקודם בא מתחומים דומים שאינם אימון אישי גרידא. לדוגמא: יועץ ארגוני, יועץ קריירה, מנחי קבוצות, מדריכים ומטפלים כאלה ואחרים.יחד עם זאת גילאי המאמנים מגוונים וכך גם מגדרם וההתפלגות הגיאוגרפית. ניתן בנקל למצוא מאמן המתאים לך בגילו ובסביבת מגורייך או עבודתך, כמו כן כיוון שאימון יכול להתרחש במשרד כמו גם בבית קפה, חשוב לוודא מראש כי סביבת המפגש שקטה ונינוחה.
4. מחירים ולוחות זמנים
אימון נמשך בד"כ כשלושה חודשים וכולל מפגש שבועי בן שעה או שעה וחצי. בין המפגשים ניתנות בד"כ משימות לחשיבה וביצוע וכן מתקיימת תקשורת טלפונית או מיילית עפ"י הנדרש למתאמן. טווח המחירים נע בין 150 – 800 ₪ למפגש, תלוי ניסיון המאמן, תחום הפעילות והביקושים. עלויות אימונים עסקיים מחושבות בד"כ על בסיס היקף הממשקים הארגונים הלוקחים חלק באימון.
5. סגנון אישי וכימיה
ובסופו של דבר מדובר במפגש בין אנשים.. לכן מומלץ לעמוד את סגנונו האישי של המאמן ואת הכימיה בניכם. מקובל לקיים פגישת היכרות ללא תשלום וללא התחייבות וכדאי לבחון האם המאמן הוא אדם רציני ובוגר, אמפטי, אסרטיבי ובעל יכולת הקשבה יתרה, ובעיקר להתרשם האם למאמן בטחון עצמי ומקצועי אמיתי המאפשר לו להיות באמת "עם" המתאמן ומטרותיו ולא עם צרכיו הוא עצמו. משמע, יכולת נתינה ללא אגו.ואולי זה המקום לציין כי "נאה דורש נאה מקיים" ובדומה למקצועות משיקים, רצוי כי לכל מאמן יהיה מאמן משלו וכי גם הוא עצמו יפעל עפ"י עקרונות האימון לקידום חייו למצב שיא ההצלחה המתאימה לו ביותר.מה שעושה בעיני את ההבדל המשמעותי ביותר בין מאמן טוב למאמן מצוין הוא בעיקר אהבת האדם והמקצוע.אני מאמינה בכל ליבי כי להיות מאמן זו זכות גדולה לכל מי שאוהב ומאמין באנשים ומסופק מהיכולת לעזור לאחר לשפר את איכות חייו והצלחותיו.
מחברת המאמר: דיתי קליין ליאור מאמנת בכירה ויועצת לניהול ושיווק ,מנכ"ל DTC ,חברה שהתמחותה עיסוק באימון אישי,עסקי וקריירה .
054-8142658